Odile Renaud-Basso ismét az EBRD elnöke

Ismét Odile Renaud-Bassót választotta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökévé a pénzintézet kormányzótanácsa, aki ezzel második elnöki mandátumát kezdheti meg a bank élén.

A francia pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai ügyekben illetékes egykori vezérigazgatója a közép- és kelet-európai országok gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott EBRD hetedik, egyben negyedik francia és első női elnöke lett. Odile Renaud-Bassót először 2020 októberében választották meg az EBRD elnökévé, amelyet a koronavírus-járvány miatt online formában tartott közgyűlésen tettek meg. A második bizalmi szavazást a Jerevánban zajló éves közgyűlésen adták le a kormányzótanács tagjai.

Az EBRD elnökét ellenjelölt nélkül, a szükséges "dupla többséggel" választották meg, ami azt jelenti, hogy a kormányzótanács tagjainak, valamint a részvényes országok és szervezetek szavazati jogának többségével került ismét a bank élére. Az EBRD 73 ország, az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdonában van, ahol az egyes tulajdonosok szavazati joga arányos a tőkeállományból általuk lejegyzett tőke értékével.

Odile Renaud-Basso első elnöki időszakában, 2021-től 2023-ig, az EBRD összesen 1308 programra 36,6 milliárd euró finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó gazdaságok számára. A bank 2022 februárja óta, az Oroszország által indított háború kezdete óta, több mint 4 milliárd euró finanszírozást folyósított Ukrajnának. A kormányzótanács elnöksége alatt 4 milliárd euró tőkeemelést hagyott jóvá az EBRD számára, hogy a bank az eddigi szinten folytathassa, illetve az újjáépítés megkezdése után jelentősen növelhesse ukrajnai finanszírozásait. A tőkeemelés eredményeként a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett.

Az EBRD igazgatótanácsa a tavaly májusi közgyűlésen terjesztette elő a tőkeemelési kérelmet, amelynek célja, hogy a pótlólagos tőkeállomány lehetővé tegye Ukrajna támogatásának folytatását a kockázatok rendszerszintű megosztása nélkül, vagyis külső adományok és garanciavállalások bevonása nélkül is.