Óbuda DK-s polgármestere feljelent egy Fidesz-támogató civil szervezetet

Feljelentést tesz Kiss László, Óbuda polgármestere az Összefogás Óbudáért Egyesület ellen, mert úgy véli, az egyesület törvénytelenül finanszírozza Bús Balázs, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjének kampányát.

Kiss László a főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az Összefogás Óbudáért Egyesület állami támogatásokat használ fel a Fidesz jelöltje, Bús Balázs kampányára, ami törvényellenes cselekedet. Az egyesületet Csikósné Mányi Júlia, a Fidesz önkormányzati képviselője vezeti, és Kiss szerint a beszámolóikból kiderül, hogy szinte kizárólag közpénzből gazdálkodnak. A polgármester egy óriásplakátot említett példaként, amelyen Bús Balázs arcképe szerepel, annak ellenére, hogy az egyesület nem jelölőszervezet, hanem civil társaság.

Czeglédy Gergő, Óbuda alpolgármestere ezzel kapcsolatban kifogást nyújtott be, amelyre reagálva a Fővárosi Választási Bizottság elmarasztalta az Összefogás Óbudáért Egyesületet. A bizottság szerint az egyesület megtévesztő módon hirdette Bús Balázst, mintha ő lenne az egyesület jelöltje, miközben a valódi jelölő szervezetet, a Fidesz-KDNP-t nem tüntették fel a plakáton. Emiatt az egyesületet 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték és eltiltották a további jogszabálysértéstől.

A Demokratikus Koalíció is hasonló helyzetbe került, mivel a Fővárosi Választási Bizottság szerint megtévesztették a választókat a Kiss Lászlót népszerűsítő plakátokon. A Civilek Óbudáért Egyesületet tüntették fel a plakátokon, mint a Kiss Lászlót jelölő szervezetet, ami nem felelt meg a valóságnak. A bizottság emiatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a DK-t és eltiltotta őket a további jogszabálysértéstől.

Az ügy pikantériája, hogy az első fokon eljáró helyi választási bizottság, amely a DK-t felmentette, elnöke Marozsán Edina, aki a Kiss László által vezetett önkormányzat vagyonkezelő cégének jogtanácsosa, így kvázi Kiss László alárendeltje. A Civilek Óbudáért Egyesület deklarált programja pedig kizárólag Bús Balázs befeketítésére irányul, más civil célokról nem közölnek információkat.