Európai válasz az amerikai kihívásra: új támogatási rendszer Németországban

Berlin különleges támogatási rendszert vezetett be a német ipar kibocsátáscsökkentésének előmozdítására, amely egy speciális aukciós rendszeren keresztül finanszírozza a nagy ipari üvegházhatásúgáz-kibocsátók dekarbonizációs beruházásait. Az úttörő program kezdeti kerete 23 milliárd euró, amelyet később bővíteni terveznek, és nem csak a klímavédelem szolgálatát, hanem az amerikai inflációcsökkentési törvényre adott válaszként a versenyképesség növelését is célul tűzte ki.

Az új rendszer működése

Az új rendszerben a német vállalatoknak egy fiktív CO2-kibocsátási árat kell benyújtaniuk az aukción, amely mellett gazdaságos lenne a dekarbonizáció. Ha egy vállalat például 120 eurós minimális ajánlatot tesz, és ezt elfogadják, a német kormány kifizeti a 120 euró és az EU ETS-ben forgó szén-dioxid-kvóta aktuális árfolyama közötti különbözetet, amíg az utóbbi alacsonyabb. Amint a valós piaci ár meghaladja a 120 eurót, a vállalatnak kell fizetnie a különbözetet az államnak. A rendszer a magyarországi METáR rendszerhez hasonlóan CfD szerződésekkel működik, és jelenleg az uniós kibocsátási egység árfolyama 70 euró/tonna körül alakul.

A támogatási rendszer részletei

A nyertes vállalatoknak a szerződést követő első három évben 60%-kal kell csökkenteniük kibocsátásukat, és az utolsó évben 90%-ra kell emelkednie a csökkentés mértékének. A programnak köszönhetően 2045-ig Németország mintegy 350 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takaríthat meg. A támogatást elnyerő vállalatoknak három éven belül kell megkezdeniük a fejlesztéseiket, a szerződések 15 évre szólnak, és egy ajánlat összköltsége nem haladhatja meg az 1 milliárd eurót, az iparágakra vonatkozóan pedig 1,3 milliárd euró a felső határ. Az első körben a 10 ezer tonna szén-dioxidot kibocsátó németországi iparvállalatok versenghetnek a keret első 4 milliárd eurós részéért, a nyárig nyilvánosságra hozandó aukció eredményei után pedig a második körben már 19 milliárd euróért versengenek majd a vállalatok.

Nemzetközi összehasonlítás és várakozások

Bár Németországban egyedülálló a rendszer, hasonló megoldások Hollandiában és az Egyesült Királyságban is működnek, és a magyarországi megújulóenergia-támogatási rendszerrel is mutat hasonlóságokat. A német ipari dekarbonizációs támogatás a beruházási költségek mellett a működési költségeket is részben fedezi, amit a Financial Times az amerikai zöldipar-támogatással hasonlít össze. A német gazdasági minisztérium szerint az aukciók kialakítása során biztosították a túljelentkezést és a hatékony versenyt, így a rendszer nem az iparvállalatok profitját támogatja. A német vegyipar üdvözölte az új eszközt, míg a Greenpeace szerint a rendszer kockázatokkal jár, és csak azokra a vállalatokra kellene korlátozni, amelyek elkerülik a CO2-kibocsátást, mivel a támogatható tevékenységek között a CCS is megtalálható.