Várhatóan megnő a műszaki vizsgákra váró autók száma

A koronavírus-járvány idején bevezetett átmeneti mentesség megszűnése után ismét megnőhet a műszaki vizsgákra váró autók száma. A Totalcar szerint a helyzet akár durván is eszkalálódhat a közeljövőben.

2020 márciusában, a Covid-járvány miatt, Magyarországon átmenetileg felfüggesztették a kötelező műszaki vizsgákat, de ez a mentesség 2022. június 30-án véget ért. A mentesség megszűnésekor az autósok százezrei keresték fel a vizsgabázisokat, hogy pótolják az elmaradt vizsgákat. Jelenleg is hasonló mennyiségű autóra lehet számítani a vizsgaállomásokon, mint két évvel ezelőtt.

A kormány a helyzet enyhítésére lehetővé tette, hogy a vizsgaidőpont lefoglalásáról szóló igazolás birtokában a gépkocsikat a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig jogszerűen lehessen használni. Azok, akik ezt a lehetőséget nem használták ki, csak a vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezethették autójukat.

Leposa Zsolt, egy volt autóvizsgaállomás-tulajdonos szerint, aki most foglal időpontot, annak egy-két hét várakozási időre kell számítania. Azonban figyelmeztet, hogy a helyzet június végére durván eszkalálódhat. A várakozási idő növekedését tovább súlyosbíthatja, hogy a vizsgaállomások és a szakemberek száma is csökkent az elmúlt időszakban.