35 millió dollárért kelt el egy Monet-festmény New Yorkban

Tíz percig tartó licitálás után egy ázsiai vevő szerezte meg Claude Monet 1893-as Szénaboglyák Givernyben című festményét a Sotheby’s aukciósházban.

A francia impresszionista művész, Claude Monet egyik szénaboglya-sorozatbeli alkotása került kalapács alá szerdán New Yorkban. A Szénaboglyák Givernyben című képért folyó verseny tíz percig tartott, és végül 34,8 millió dollárért, azaz körülbelül 12,3 milliárd forintért talált gazdára. A nyertes ajánlatot telefonon adták le. A Sotheby’s aukciósház bejelentése szerint az alkotást egy ázsiai gyűjtő szerezte meg.

Monet festményeinek piaci értéke az elmúlt években jelentősen nőtt. Öt évvel ezelőtt, egy másik darabja a szénaboglya-sorozatból 110 millió dollárért cserélt gazdát, ami akkor rekordnak számított. Monet a normandiai Giverny-ben élt élete második felében, ahol a világhírű Tavirózsák sorozatát is alkotta, mely mintegy 250 darabból áll.

A Sotheby's tavaszi modern művészeti árverésén összesen mintegy ötven modern műalkotást adtak el 235 millió dollár értékben (83,4 milliárd forint). Az aukciót a Patrick Drahi izraeli milliárdos tulajdonában lévő, manhattani székhelyű árverési ház bonyolította le.

Az árverés másik kiemelkedő alkotása Leonora Carrington (1917-2011) brit-mexikói festőművész Les Distraction de Dagobert című szürreális alkotása volt, amely 28,5 millió dollárért (10,1 milliárd forint) kelt el. Ezzel Carrington az öt legdrágább női művész közé került, megelőzve olyan szürrealista festőket, mint Max Ernst és Salvador Dalí.

A tavaszi modern művészeti árverések a héten kezdődtek meg New Yorkban, ahol a Christie's kedd esti manhattani aukcióján 115 millió dollár (40,8 milliárd forint) értékben adtak el kortárs művészeti alkotásokat, köztük a februárban elhunyt kubai-amerikai műkereskedő, Rosa de la Cruz gyűjteményének egy részét.