A Microsoft Word újítása: vége a formázási káosznak és a cégnek milliárdos kártérítést kell fizetnie

A Microsoft Word felhasználói nyomásra változtatja meg az alapértelmezett beillesztési funkcióját, így a jövőben a beillesztett szövegek nem rontják el a dokumentumok formázását, miközben a cégnek egy szabadalombitorlási ügyben 86 milliárd forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie.

Eddig a Microsoft Word alapértelmezése szerint a külső forrásból beillesztett szövegek megtartották eredeti formázásukat, ami gyakran káoszt okozott a céldokumentumban. A felhasználók sokszor találkoztak a problémával, hogy a beillesztett szöveg teljesen szétesett a dokumentumban.

A Wordben eddig ez volt az alapbeállítás, és bár a beillesztési beállítások között lehetőség volt változtatni ezen, sokan nem vették a fáradtságot, hogy megkeressék ezt az opciót, hanem egyszerűen Ctrl V-vel illesztették be a szöveget.

Most azonban a Microsoft bejelentette, hogy az alapbeállítás megváltozik, és a formázás egyesítése lesz az új norma. Ez azt jelenti, hogy a bemásolt szöveg alkalmazkodik a dokumentum meglévő formázásához, csupán néhány alap stíluselem megőrzésével.

A változtatás a felhasználói visszajelzések hatására történt, és a The Verge cikkében is olvasható. A Word felhasználói mostantól nem kell, hogy idegen betűtípusokkal vagy széteső dokumentumokkal küzdjenek, hanem zavartalanul folytathatják a szerkesztést.

Aki mégis szeretné a régi beállítást használni, az megteheti a Word Kivágás, másolás és beillesztés menüpontjában, ahol a beállításokat személyre szabhatja.

Ezzel párhuzamosan a Microsoft egy másik fronton is küzd: több mint 86 milliárd forintnak megfelelő összeget, pontosabban 242 millió dollárt kell fizetnie az IPA Technologies nevű vállalat részére egy szabadalombitorlási ügyben. A redmondi óriás nem ismeri el a felelősségét, és fellebbezni fog.

Egy hétig tartó tárgyalás után a delaware-i szövetségi esküdtszék úgy döntött, hogy a Microsoftnak óriási kártérítést kell fizetnie az IPA Technologies cégnek, miután a Cortana virtuális asszisztensben használt hangfelismerő technológia sérti a nevezett vállalat számítógépes kommunikációs szoftverekre vonatkozó szabadalmi jogait. A Microsoft elleni pert még 2018-ban indította az IPA, és bár a kereset eredetileg több szabadalomra is kiterjedt, az ügy végül egyetlen IPA-szabadalomra szűkült.

A Microsoft szóvivője szerint továbbra is biztosak abban, hogy soha nem sértették meg az IPA szabadalmait, és természetesen fellebbezni fognak. Az IPA és anyavállalata egyelőre nem kommentálták az ítéletet, ami komoly érvágás a Microsoftnak, nem csupán az óriási összeg miatt, hanem azért is, mert olyasvalamiért kell(ene) fizetnie, ami lassan történelemmé válik, hiszen a redmondiak 2023 végén leállították a Cortana önálló alkalmazásként való támogatását a Windows rendszeren. Az IPA korábban már beperelte szabadalmi ügyben a Google-t és az Amazont is, az Amazon elleni pert 2021-ben elbukta, viszont a Google-ügy még folyamatban van.

A Microsoft hírei között szerepel egy izgalmas fejlemény is a videojáték-ipar terén. A pletykák szerint hamarosan bejelenthetik a Doom legújabb részét, amelyet az id Software készít majd el, és amely a Microsoft alá tartozó ZeniMax Media által levédett IDKFA projekt lehet. Az IDKFA a Doom-játékok egyik híres csaláskódja, ami arra utalhat, hogy a közeljövőben újabb rész érkezhet a legendás FPS-sorozatból. A Microsoft Xbox június 9-én tartandó bemutatóján talán napvilágot láthat az új Doom, amely a szivárgások szerint Doom Year One néven és DLC-kkel együtt kerülhet bejelentésre.