Mészáros és Tiborcz a magyar milliárdosok csúcsragadozói

Mészáros Lőrinc vagyonának 50 százalékos növekedése mellett Tiborcz István is belépett a 100 milliárdosok klubjába.

Egy év alatt jelentős mértékben, 50 százalékkal növelte vagyonát Mészáros Lőrinc, míg Tiborcz István szintén jelentős, majdnem azonos mértékű növekedést ért el. A 100 leggazdagabb című kiadvány szerint a magyar gazdagok listájának élén Mészáros áll 990 milliárd forinttal, míg a miniszterelnök veje, Tiborcz István 100 milliárd forintos vagyonával a 19. helyen szerepel.

A top 100 leggazdagabb magyar együttesen több mint 1400 milliárd forinttal növelte vagyonát az elmúlt évben, elérve a 9063,9 milliárd forintot. A vagyon koncentrációja egyre erőteljesebb, és a gazdagok listájának élén álló Mészáros Lőrinc birodalma a turizmustól az agráriumig terjed.

Mészáros Lőrinc vagyonának növekedéséhez jelentősen hozzájárult az Opus Global Nyrt. részvényárfolyamának megháromszorozódása, valamint az MBH Bank Nyrt. tulajdonrésze. A birodalom külföldi terjeszkedése is folytatódott, például a boszniai legnagyobb cementgyár megszerzésével. Mészáros vagyonát most már több mint 1000 milliárd forintra becsülik.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. vezére 90 milliárdos növekedéssel 700 milliárd forintos vagyonra tett szert, miközben az OTP Bank a legnagyobb európai bankok közé került. Csányi vagyonának jelentős része mezőgazdasági érdekeltségeiben van.

A listán szereplő Bige László, a műtrágyagyár tulajdonosa, vagyonának csökkenése miatt hét helyet csúszott lefelé, míg Garancsi István a Market Építő Zrt. tulajdonosaként az első tízbe került, 172 milliárd forintos vagyonával a 9. helyen áll.

A százmilliárdosok klubjába újonnan belépők között van Paár Attila, aki 111 milliárd forintos vagyonával a 16. helyre került, valamint Jászai Gellért, a 4iG főtulajdonosa, aki 138 milliárd forintos vagyonával a 13. helyre kapaszkodott fel.

Schmidt Mária és családja, valamint a Lounge-csoport tulajdonosa, Balásy Gyula is jelentős vagyonnövekedést ért el, előbbi közel megduplázta, utóbbi több mint megduplázta vagyonát. A listán két nő is szerepel: Schmidt Mária 99 milliárd, míg Hermann Kamilla 59 milliárd forintos vagyonnal.

A befolyáslistán Orbán Viktor, Csányi Sándor és Rogán Antal vezet, míg a politikai elemzők által összeállított listán a miniszterelnök családjából Lévai Anikó és Orbán Ráhel is helyet kapott. A legbefolyásosabb magyarok listáján további személyiségek is megjelennek, mint például Szijjártó Péter, Hernádi Zsolt, Nagy Márton, Lázár János és Pintér Sándor.