A használtautó-piac kedvenceinek átlagárai megyénként

A Használtautó.hu által készített felmérés szerint a használtautók átlagárai és koruk jelentősen eltérnek Magyarország különböző megyéiben, a legolcsóbb és legidősebb autókat keleten találhatjuk.

A felmérés kimutatta, hogy Nógrád és Heves megyékben kaphatók a legolcsóbb és egyben legidősebb autók, míg Pest és Zala megyében a legdrágább és legfiatalabb modellekkel találkozhatunk. Az ország különböző részein jelentős a vásárlóerő különbsége, ami az autók átlagéletkorában is megmutatkozik. Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője szerint akár több mint 6 évvel idősebb lehet egy adott modell átlagéletkora bizonyos megyékben.

A felmérés rámutat arra is, hogy érdemes lehet a lakóhelyünktől távolabbi megyékben is keresgélni, ha kedvezőbb áron szeretnénk használt autót vásárolni. Példaként említik, hogy egy Nógrád megyében található átlagos korú Ford Focus több mint egymillió forinttal olcsóbb lehet, mint Budapesten. Ez a jelentős árkülönbség a korbeli eltérésből adódik, hiszen a keleti megyében az átlagos Focus 15,8 éves, míg a fővárosban 12,1 éves.

A Skoda Octavia esetében is hasonló a helyzet: a legolcsóbb átlagos Octaviák Jász-Nagykun-Szolnok megyében találhatók, míg a legdrágábbak Pest megyében. Itt is fontos szem előtt tartani az életkort, hiszen a jászsági átlag Octavia 10,8 éves, míg a pesti 8,9 éves.