A magyar diplomás fiatalok arányának csökkenése

Az Európai Unióban növekvő tendenciát mutat a diplomás fiatalok aránya, míg Magyarországon az elmúlt években csökkenő trend figyelhető meg, ami aggodalomra ad okot a tudásalapú társadalom felé való elmozdulás tekintetében.

Az EU-ban az elmúlt évtized során jelentősen megnőtt a diplomás fiatalok aránya, amely összhangban van a tudásalapú társadalom irányába történő elmozdulással. Ezzel szemben Magyarországon csökken a diplomás fiatalok aránya, ami ellentétes irányt mutat az európai trendekkel.

A magyar gazdaság növekedése az elmúlt években a mennyiségi szemléletet követte, de a munkaerőpiac kimerülése miatt fontos lenne a humántőke minőségének javítása. Azonban a legfrissebb adatok szerint Magyarországon tavaly a 25-34 éves korosztályban a diplomások aránya alacsony szintre süllyedt.

Az EU célja, hogy 2030-ra a fiatal diplomások aránya elérje a 45%-ot, amihez képest Magyarország jelentős lemaradásban van. Egy évtizede még csak körülbelül 5%-pont volt a hátrányunk az uniós átlaghoz képest, de ez a különbség mára 13%-pont fölé emelkedett.

Magyarországon a diplomások aránya az európai rangsorban a második legalacsonyabb, és bár a fiatal diplomások aránya alig változott, a többi országban növekedett a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma. A KSH adatai szerint a legmagasabb arányt Közép-Magyarországon, míg a legalacsonyabbat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön regisztrálták.

A felsőfokú végzettségűek jelentősen magasabb béreket keresnek, mint az alacsonyabb végzettségűek. A 2022-es adatok szerint a diplomások bruttó 660-940 ezer forint közötti összeget vihettek haza, míg az alacsonyabb végzettségűek 290-480 ezer forint közötti összeget.

A szolgáltatóközpontok adatai is alátámasztják, hogy a magas képzettségű, több nyelvet beszélő munkavállalók iránti igény magas, és a bérek jelentősen meghaladják az országos átlagot. A kormányzat azonban továbbra is a mennyiségi szemléletet részesíti előnyben, ami a tudásintenzív gazdaságra való átállás elakadását jelzi.

A magas foglalkoztatási szint mellett a minél jobb képzettség elérése jelentheti a közepes jövedelem csapdájából való kiút egyik legfontosabb elemét. A diplomások életszínvonala jelentősen magasabb az alacsony képzettségűekénél, de a hazánkba érkező alacsony hozzáadott értékű üzemek miatt a trendfordulóra még várni kell.