Akkumulátorgyárak Magyarországon: Profit külföldre, problémák itthon

2018 óta figyelemmel kísérjük a magyarországi akkumulátorgyárak beruházásait, és számos aggasztó jelenségre világítottunk rá. Orbán Viktor miniszterelnök 2022 nyarán kijelentette, hogy Magyarországot akkumulátor-gyártó nagyhatalommá kívánja tenni, ami még inkább ráirányította a figyelmet az akkuipar problémáira. Egy animációs videóban is bemutatjuk a témával kapcsolatos legfontosabb információkat.

A magyar kormány tagjai rendszeresen jelentenek be új beruházásokat az elektromos autózás és akkumulátorgyártás területén, amelyeket gyakran Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hirdet meg. Ezek a beruházások többnyire távol-keleti cégek által valósulnak meg, és az érintett települések lakói gyakran csak a sajtóból értesülnek róluk.

Gyorsított engedélyezési folyamat

A kormány gyakran nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítja ezeket a beruházásokat, ami lehetővé teszi, hogy a helyi építési szabályzatokat és a magyar törvényeket felülírják. Ennek következtében veszélyes üzemek is épülhetnek szántóföldekre, erdők helyére vagy akár lakóházak közelébe.

A lakosság tiltakozása

A lakosság egyre több helyen fejezi ki nemtetszését ezekkel a beruházásokkal szemben. A gyárak környezeti és egészségügyi hatásait nem mérik megfelelően, és a gyárak által kibocsátott veszélyes anyagok miatt a környezetszennyezés is problémát jelent.

Környezeti és egészségügyi aggályok

A Samsung SDI gödi gyárából például mérgező tűzoltóanyag került a csatornarendszerbe, és a gödi kútvízben is kimutatták egy mérgező oldószer jelenlétét. A hatóságok azonban nem avatkoztak be a szennyezés okainak feltárására.

Bírságok és szabálytalanságok

Az akkumulátorgyárak gyakran kapnak bírságokat különböző előírások megsértése miatt, de ezek az összegek általában alacsonyak maradnak.

Állami támogatások és gazdasági hatások

A dél-koreai és kínai cégek jelentős állami támogatást és adókedvezményt kapnak, és a magyar állam sokat költ az infrastruktúra kiépítésére is. A munkahelyteremtés érdekében támogatott beruházások azonban gyakran külföldi munkavállalókat vonzanak, és a profit nagyrészt a külföldi multicégekhez kerül.

A kormány hozzáállása

A magyar kormány a problémák ellenére is azt állítja, hogy a szabályozás szigorú, és a cégek betartják a hatósági előírásokat. A kormányzati szereplők azonban nem voltak hajlandóak meghallgatni a civil szervezeteket, amikor az akku-ipar problémáiról volt szó.