Az azonnali fizetési kérelmek forradalma Magyarországon

Magyarország az első és egyetlen ország a világon, ahol a bankok számára kötelezővé vált az azonnali fizetési kérelmek fogadása, ami forradalmasíthatja a pénzforgalmat és kiszoríthatja a hagyományos sárga csekkeket.

Sokan talán nem is tudják, de Magyarország egyedülálló helyzetben van a világon, hiszen itt kötelező alapszolgáltatásként biztosítják a bankok a fizetési kérelmek fogadását. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as bevezetése óta elérhető a hazai bankokban, de csak mostanra vált minden pénzintézet számára kötelezővé és díjmentessé ez a szolgáltatás.

Az azonnali fizetési kérelem egy olyan átutalási forma, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tranzakciós illeték és átutalási díj nélkül, egyetlen gombnyomással küldjenek pénzt. Ez a fajta pénzmozgás nemcsak olcsóbb és gyorsabb, hanem a hagyományos, költséges és környezetkárosító sárga csekkekkel szemben fenntartható alternatívát is kínál. A fogyasztók, szolgáltatók és díjbeszedő hatóságok számára egyaránt előnyös lenne, ha az AFR mihamarabb kiváltaná a régi fizetési módszereket.

A Blikk korábbi cikkei alapján a kérdés az, hogy valóban reális-e az a várakozás, hogy az azonnali fizetési kérelmek hamarosan teljes mértékben leváltják a sárga csekkeket. A pénzügyi szektorban zajló változások figyelemmel kísérése kulcsfontosságú lehet a fogyasztók számára, hogy megértsék és kihasználják az új lehetőségeket.