Az M2A2 Bradley és a Lancet-drón összecsapása

Nemrégiben került nyilvánosságra egy orosz felvétel, amelyen egy M2A2 Bradley lövészpáncélos elleni támadást rögzítettek, ahol a támadó fél egy Lancet páncéltörő drón volt. A felvétel alapján a Bradley túlélte a támadást, ellentétben az orosz állításokkal, miszerint a jármű megsemmisült.

A Lancet-drón már több mint egy éve jelent komoly fenyegetést az ukrán haderő számára, jelentős részben felelős az ukrán járműveszteségekért. A Lancet-1-es változat általában egyetlen jól irányzott találattal képes harcképtelenné tenni az ukrán páncélozott járműveket. Az említett esetben azonban a Bradley nem a motortér felől kapta a találatot, és a felvételen látható robbanás ellenére a harcjármű sértetlen maradt.

Az orosz propagandisták egy része ennek ellenére megsemmisültnek nyilvánította a lövészpáncélost. Ezt követően ukrán Telegram-csatornákon közzétett felvételek mutatták be állítólag ugyanezt a harcjárművet belülről, a támadás után. A képeken látható, hogy bár a páncélzatot áttörte a Lancet, a jármű többi része érintetlen maradt.

Ez a fejlemény különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy nemrégiben az M2A2 Bradley nagytestvérének számító M1 Abrams tankról is készült egy hasonló felvétel, amelyet azonban már az első Lancet-találat megsemmisített.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán (május 15.) felvételeket tett közzé, amelyeken erői BM-21 Grad típusú rakéta-sorozatvető rendszerekkel tüzelnek az ukrán állásokra. A minisztérium Telegram-csatornán közzétett közleménye szerint az orosz haderő BM-21 Grad rakétarendszerei sikeresen megsemmisítették az ukrán erők által ellenőrzött erődítményeket. A közlemény azt is kiemelte, hogy az orosz haderő harccsoportjának tüzérségi egységei precíziós csapásokat hajtottak végre az ukrán erők katonai létesítményei, állásai, erődítményei, hadieszközei és személyi állománya ellen. Ezeket a csapásokat a jelentések szerint nappal és éjszaka egyaránt folytatták. Oroszország védelmi minisztériumának felvételeit a Reuters és a török Anadolu hírügynökség osztotta meg.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint az ő egyik drónjuk találta el a Bazalt orosz hadiipari cég tulai üzemét – írja a The Kyiv Independent. A közösségi médiában terjedő felvételen egy hatalmas robbanás látható, bár a távolról készült videón pontosan nem azonosítható, hol történt az incidens. A Bazalt az egyik legfontosabb orosz hadiipari vállalat, amely többek között RPG-7V2 és RPG-29 gránátvetőket gyárt az orosz hadsereg részére. Az ukrán hírszerzési forrás nem részletezte, milyen károkat okozott a dróntámadás az üzemben.