Lakásvásárlás és hitelfelvétel: most vagy soha?

A szakértők szerint emelkedő ingatlanárak és dráguló lakáshitelek várhatóak, így aki teheti, ne halogassa tovább a lakásvásárlást és a hitelfelvételt.

Az enpenzem.hu beszámolója szerint, amely a Portfolió Hitelezés 2024 konferenciáról számolt be, idén beindult a lakáspiac és a lakáshitelezés Magyarországon, de ez csak a tavalyi mélyponthoz képest jelentős növekedés. Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a lakáshitelek esetében a jelenleg 7,3 százalékon álló THM-plafon fenntartása elengedhetetlen a lakáshitelezés dinamikájának megőrzése érdekében.

A bankok eddig nem emeltek kamatot, de Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke és az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint erős felfelé mutató kockázatok vannak, ezért szükség van a kormánnyal való párbeszédre. Bankvezetők javasolják, hogy most kell belevágni a lakásvásárlásba és a hitelfelvételbe, mivel a kamatok jövőbeli bizonytalan alakulása és a nominális árnövekedés miatt az árak várhatóan az infláció mértékével fognak emelkedni.

Becsei András szerint, bár tavaly a magas infláció elfedte a lakásárak csökkenését és reálértéken 10 százalékot esett a piac, idén nő az érdeklődés, és az áralkuknál szűkül a tér. A családi házaknál erős áremelkedést, a lakásoknál mérsékelt emelkedést, míg a nyaralóknál kifejezetten árcsökkenést figyelhetünk meg.