Kövér László a péceli kampányfórumon: Európa jövője és a nem létező ukrán állam

Narancssárga masnikkal és fehér terítős asztallal várták Kövér Lászlót a péceli Petőfi Sándor Általános Iskola aulájában, ahol az Országgyűlés elnöke a Fideszre való szavazás fontosságáról beszélt a június 9-i választások kapcsán.

A Fidesz péceli Facebook-oldalán meghirdetett eseményen Kövér László sportbarátság köti a városhoz, hiszen péntekenként focizni jár ide a Folyik a sör nevű csapatával. Az eseményen azonban öltönyben és nyakkendőben jelent meg, testőrök kíséretében. Az Országgyűlés elnökének nyilvános szerepléséről a Fidesz központi felületein, a parlament oldalán, sem az MTI-ben nem adtak hírt. Az aulában a bátrabbak előrébb foglaltak helyet, és mire Kövér megérkezett, teljesen megtelt a terem.

A 2019-es önkormányzati választáson egy helyi civil szervezet nyert Pécelen, de most, tíz év után, a Fidesz újra indul a városban. A helyi alapszervezet megújítása után vezetőjük és polgármesterjelöltjük Ferdinandy István lett, aki korábban zuglói alpolgármesterként vált ismertté egy hangfelvétel kapcsán.

Az Országgyűlés elnöke a színpadon középen helyet kapva beszélt arról, hogy Magyarország Európa egyik legnormálisabb, legnyugodtabb és legbiztonságosabb szeglete, és a fejlődés szempontjából is biztató hely. A 2012 és 2022 közti tíz évet „Magyarország történelmének olyan aranyévtizedeként” említette, amelyre az első világháború kitöréséig visszamenve nem találunk példát. A közmunkaprogramot, a nemzetpolitikát és a keleti nyitást sorolta a sikerek közé.

Kövér szerint Magyarország nemzetközi tekintélye megnőtt, de ez azt is jelenti, hogy „egyre többen vannak ellenünk”. Az ellenséges hatalmak pénzt és energiát nem kímélve próbálnak olyan ellenfelet építeni, amely leválthatja a jelenlegi kormányt. Az EP-választásokat már nem csak szimpátiaszavazásnak, hanem Európa jövőjét befolyásoló eseménynek nevezte.

Az Európai Uniót jó eszmének tartja, de úgy véli, hogy a megvalósítása félresiklott, és egy transzatlanti globális birodalom részévé válhatunk, ha nem állunk ellen. A migrációval kapcsolatban úgy látja, hogy az identitás és önazonosság elvesztésével próbálják letörni a tagállamok ellenállását. Soros Györgyöt is említette, aki szerinte migránsok telepítésével akarja eladósítani Európát. Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig arról beszélt, hogy a háború addig tart, amíg a hitelezőknek megéri, és csak az újjáépítés finanszírozása hoz nagyobb hasznot.

A házelnök szerint a június 9-i választás után nem várható teljesen új Európa, de esélyt lát arra, hogy az Európai Néppárt koalíciót kössön más pártcsaládokkal. Az önkormányzati választásra vonatkozóan azt javasolta, hogy olyan képviselő-testületet válasszanak, amely együtt akar működni a kormánnyal. Kérdezni nem lehetett, csak előre leadott írásos kérdésekből választottak, és Kövér egyetértett azzal a kérdéssel, hogy miért nem csukják börtönbe a hazaárulókat. A választók szerinte megbüntethetik a hazaárulókat a szavazatukkal.

A kampányfórum végén tapssal, fotózással és meleg kézfogásokkal búcsúztatták Kövér Lászlót.