Vadonatúj kínai autómárkák érkeznek Magyarországra

A Duna Autó Cégcsoport bejelentette, hogy a kínai SERES és DFSK autómárkák magyarországi forgalmazását kezdi meg, amelyek így új szereplői lesznek a hazai autópiacnak.

A SERES Automotive és a DFSK Motor járműveinek kizárólagos importőri szerződését a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői írták alá Budapesten. A megállapodás értelmében a Duna Autó a NEV (new energy vehicle, új energiákkal hajtott) kategóriába sorolt SERES modelljeit, valamint a DFSK márka hagyományos és elektromos személyautóit, illetve kisteherautóit fogja forgalmazni.

Ormos Péter, a Duna Autó csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy a cégcsoport az autóiparban zajló átalakulások jelentős szereplője kíván lenni Magyarországon, ezért döntöttek úgy, hogy a kínai gyártókkal állnak partnerségbe. A Duna Autó értékesítési portfóliójába mostantól 27 autómárka tartozik, ebből négy kínai, és közülük háromnak kizárólagos importőre.

A SERES az autóipari technológiai fejlesztések terén az éllovasok közé tartozik Kínában, és már 70 országban van jelen. A cég európai központot is létrehozott, és egy központi alkatrészraktárat is üzemeltet, az év során pedig további 11 európai országban tervezi megkezdeni a járműveinek forgalmazását.

Magyarországon az év végéig 4-6 kereskedésben tervezik megkezdeni a két márka forgalmazását, és egy év alatt a kereskedések száma 10-15-re bővülhet. A SERES a jövő év végére 1000-1200 jármű eladásával egy százalékos piaci részesedést remél elérni a magyarországi újautó-piacon.

A Duna Autó cégcsoport 2023-ban mintegy 6000 autót értékesített, és az előzetes adatok szerint a cégcsoport árbevétele tavaly elérte az 51 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig meg fogja haladni az 1 milliárd forintot. A nyilvános cégadatok alapján a Duna Autó Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2022-ben 38,5 milliárd forint volt, az adózott eredménye pedig 1,24 milliárd forint.