Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy jachtot a Gibraltári-szorosban

A spanyol média jelentései szerint kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban a hétvégén.

A Gibraltári-szoros déli bejáratánál, 26 kilométerre a marokkói Spartel-foktól történt az eset, amikor a kétfős legénység vasárnap reggel tompa ütéseket hallott a hajótest felől, majd észlelték, hogy a kormánylapát megsérült.

A legénység segítséget kért, amikor a víz betört a hajóba. A spanyol tengeri mentőszolgálat tájékoztatása alapján az El País spanyol napilap számolt be az eseményről.

A mentésre Spanyolországból indult mentőhelikopter, és a közelben elhaladó MT Lascaux tartályhajót is értesítették, hogy nyújtson segítséget a bajba jutott jachtnak.

A vészhívás után egy órával a tartályhajó már felvette a jacht legénységét, de a jachtot már nem tudták megmenteni, és röviddel később elsüllyedt.

Ez az incidens nem egyedi eset, hiszen 2020 óta ez volt a hetedik ilyen jellegű esemény, azonban a tudósok még nem találtak magyarázatot a delfinek ilyen viselkedésére. A The Independent szerint az állatok tavaly még egy vitorlásversenyt is megzavartak, és a szokatlan viselkedés már az északi-tengeri állománynál is megjelent.

A szakemberek szerint a kardszárnyú delfinek viselkedése nem feltétlenül támadás, hanem inkább interakció lehet, amelyet játékvágy vagy korábbi negatív tapasztalatok válthattak ki. Alfredo Lopez Fernandez, az Atlanti Orka Munkacsoport tagja és az Aveirói Egyetem munkatársa szerint az interakciók többsége ártalmatlan, és csak 100-ból egy, a területen elhaladó hajót érintenek.

A tudósok azt is feltételezik, hogy a jachtot támadó delfinek azon a 37 példányból álló csapat tagjai lehettek, amely az Ibériai-félsziget északi részén és a Gibraltári-szoros déli részén él.

Spanyolország közlekedési és környezetvédelmi minisztériuma, valamint a spanyol kereskedelmi tengerészet május 14-én közleményt adott ki, amelyben arra szólították fel a vitorlásokat és a kisebb motorcsónakokat, hogy május és augusztus között óvakodjanak a kardszárnyúaktól, és kerüljék az interakciókat az állatokkal. A hatóságok arra is figyelmeztették a kis hajókat, hogy maradjanak a partok közelében.

Arról nem tudni, hogy a kardszárnyúak embereket is megtámadtak volna, úgy néz ki, kifejezetten a hajókat veszik célba. A furcsa magatartásról és lehetséges okairól korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.