„Időzített propaganda” – Karácsony kampányának finanszírozása került célkeresztbe

A Magyar Nemzet információi szerint Karácsony Gergely 2019-es kampányát külföldről finanszírozták, ami hasonlít a 99 Mozgalom ügyére. A kormánysajtó vádjai szerint a pénzügyi mozgások központi szereplői Tordai Csaba és Perjés Gábor voltak.

A Magyar Nemzet állítása szerint a kampány finanszírozásához külföldről érkező pénz állhat, amelyet készpénzben felvettek és befizettek. A lap szerint az ügy kulcsfigurái Tordai Csaba, a Városháza jogi tanácsadója, és Perjés Gábor, párbeszédes politikus. A kormányközeli média napokon át csak utalt az információcsomag feldolgozására, de konkrétumokat nem közöltek.

A Magyar Nemzet szerint egy autókölcsönzéssel foglalkozó cég, amelynek tulajdonosa Mravik Zsolt, és jogi tanácsadója Tordai Csaba, 112 millió forintos bevételéből finanszírozhatták a kampányt. A cég 2019-ben váltott tevékenységi kört és növelte árbevételét, amelynek nagy része EU-s tanácsadói szolgáltatásból származott. Mravik a bevételből 89 millió forintot vett fel osztalékként.

A Magyar Nemzet információi szerint az osztalékból 75 millió forint készpénzben a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) vezetőjéhez, Perjés Gáborhoz került, aki ezt befizette az egyesület számlájára. A lap szerint a befizetések összegei és az egyesület adománygyűjtő ládáiban talált összegek közel azonosak voltak. A cikkben szereplő jegyzőkönyvek alapján a ládákat Perjés nyitotta ki, és a jegyzőkönyveket Tordai írta.

A Magyar Nemzet említést tesz egy 2021-es levelezésről is, amelyben Perjés a 99 Mozgalommal kapcsolatos problémákról ír. A mozgalom esetében is Perjés volt az egyik fő szereplő, és a mozgalom bankszámlájára 506 millió forintot fizetett be készpénzben. A mozgalom szerint ez magánadományokból gyűlt össze, de a pénz eredete kérdéses maradt.

A Magyar Nemzet által felvetett új botrányra a Fidesz politikusai lassan reagáltak. Budai Gyula feljelentést tett több bűncselekmény gyanúja miatt, de a Fidesz többi politikusa nem mutatott nagy lelkesedést az ügy iránt. Mravik Zsolt a vádakra nem kívánt reagálni, és a kormánypropagandát gusztustalan lejárató kampánynak nevezte. Karácsony Gergely és Perjés Gábor sem válaszoltak a megkeresésekre.

A kormányközeli média várhatóan tovább fogja napirenden tartani az ügyet, annak ellenére, hogy a választások előtt már nem valószínű, hogy érdemi válasz érkezik a felvetett vádakra.