KBC nyereségcsökkenés és rendkívüli osztalék bejelentése

A KBC csoport nyeresége az első negyedévben 506 millió euróra esett vissza az egy évvel korábbi 882 millió euróról, de a cég bejelentette, hogy rendkívüli osztalékot fog fizetni két hét múlva.

A nemzetközi piacokon elért 146 millió eurós nyereségéből a magyar tevékenység 50 millió eurót tett ki. A belga pénzügyi csoport 280 millió eurónyi többlettőkéjéből részvényenként 0,7 eurós osztalékot tervez kifizetni május 29-én.

A nettó kamatbevételek, a nettó díj- és jutalékbevételek, valamint a biztosítási bevételek növekedése ellenére az osztalékbevételek és a kereskedésből, illetve valós értékelésből származó bevételek csökkenése miatt csökkent a nyereség. A KBC az éves bank- és biztosítási adók nagy részét az év első negyedévében könyvelte el, és ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, a működési költségek negyedéves szinten 9%-kal, éves szinten pedig 1%-kal csökkentek.

A hitelportfólió negyedéves összehasonlításban 1%-kal, éves szinten pedig 4%-kal nőtt, és minden alapvető piacon növekedést észleltek. Az ügyfélbetétek szintén növekedtek, mind negyedéves, mind éves összehasonlításban 1%-kal, annak ellenére, hogy a belga lakossági állampapírok iránti kereslet növekedése miatt betétkiáramlás következett be.

A csoport 1,3 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programja is folyamatban van, április végéig körülbelül 15,3 millió részvényt vásároltak vissza, összesen mintegy 0,9 milliárd euró értékben. A program 2024. július 31-ig tart.

Ezen a héten szerdán a társaság részvényenként 3,15 eurós osztalékot fizetett, így a 2023-as teljes évre vonatkozó osztalék részvényenként 4,15 euróra emelkedett. A 15%-os CET1 tőkeráta feletti többlettőkét (körülbelül 280 millió euró) a társaság 2024. május 29-én részvényenként 0,70 eurós rendkívüli időközi osztalék formájában osztja fel.