Jemeni húszi lázadók rakétatámadást hajtottak végre az amerikai 5-ös számú hadiflotta ellen

A jemeni húszi lázadók rakétákkal támadták meg az amerikai USS Mason haditengerészeti rombolót és egy Destiny néven azonosított kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren, de az Egyesült Államok 5. flottája egyelőre nem erősítette meg az eseményt.

Jahja Szarií, a húszik katonai szóvivője szerint a támadások célja az USS Mason nevű amerikai romboló és egy Destiny kereskedelmi hajó volt. A Destiny nevet több hajó is viseli a nyilvántartásokban. Az Egyesült Államok 5. flottája, amely a régió vizeinek védelmével van megbízva, nem válaszolt az esettel kapcsolatos kommentárkérésekre.

Az USS Mason egy Arleigh Burke-osztályú rakétás romboló, amely az Egyesült Államok által vezetett koalíció tagjaként dolgozik a Vörös-tengeren, azzal a céllal, hogy megakadályozza a húszik kereskedelmi hajóforgalom elleni támadásait.

A húszi lázadók azt állítják, hogy támadásaikkal Izraelt akarják nyomás alá helyezni, hogy állítsa le a Hamász ellen folytatott háborút. Az amerikai tengerészeti hivatal információi szerint november óta a húszik több mint 50 támadást indítottak hajók ellen, egyet elfoglaltak és egy másikat elsüllyesztettek.