Izraeli védelmi miniszter: Nem engedem, hogy Izrael átvegye az irányítást Gáza felett

Az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy Izrael nem veheti át az irányítást Gáza felett, és sürgősen szükség van egy új palesztin entitás létrehozására, mint alternatívára a Hamász legyőzése után. Netanjahu azonban nem ért egyet a felvetéssel, és úgy véli, előbb a palesztin terrorszervezetet kell legyőzni.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormány nem foglalkozik a háború utáni gázai tervvel, és felszólította Netanjahu miniszterelnököt, hogy hozzon döntést az övezet jövőjével kapcsolatban. Galant szerint a határozatlanság csak két következményt eredményezhet: a Hamász uralmát vagy az izraeli katonai uralmat, ami szerinte aláássa Izrael katonai eredményeit és a túszok szabadon engedésének esélyét.

A védelmi miniszter már október óta felveti ezt a kérdést a kabinetben, de választ nem kapott. Galant szerint egy helyi, nem ellenséges palesztin kormányzási alternatíva létrehozására irányuló javaslatot is előterjesztett, de ezeket a javaslatokat soha nem vitatták meg, és alternatíva sem került bemutatásra.

Benny Glantz, a háborús kabinet egy másik tagja, aki korábban már többször szembe került Netanjahuval, egyetértett a védelmi miniszterrel. Galant szerint a terv kidolgozásának kudarca egy veszélyes út felé vezeti Izraelt, amelynek vége az izraeli katonai és polgári uralom lehet a Gázai övezet felett.

"Meg kell ismételnem, hogy nem fogok beleegyezni az izraeli katonai uralom felállításába Gázában. Izrael nem hozhat létre polgári uralmat Gázában. Felszólítom Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hozzon döntést és jelentse ki, hogy Izrael nem hoz létre a polgári ellenőrzést a Gázai övezet felett, hogy Izrael nem hoz létre katonai kormányzást a Gázai övezetben, és hogy azonnal felveti a Hamász kormányzási alternatíváját a Gázai övezetben" – hangsúlyozta Galant.

Az izraeli sajtóban megjelentek szerint a gázai helyzet rendezése kapcsán feszült hangulat uralkodik az izraeli vezetésben, és Galant legújabb kijelentései csak erősítik ezt a benyomást. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kijelentette, hogy Izraelnek világos tervet kell készítenie Gáza jövőjére vonatkozóan. Netanjahu azonban nem nyitott a párbeszédre, és szerinte minden olyan beszélgetés értelmetlen, amíg a Hamászt teljesen le nem győzik.