Új befektetési lehetőségek a demográfiai és technológiai trendek mentén

A VIG Alapkezelő új befektetési konstrukciókat mutatott be, melyek a demográfiai változásokra, a technológiai fejlődésre és a környezetvédelemre összpontosítanak. Richter Péter, a cég portfólió menedzsere szerint ezek a megatrendek évszázadok óta formálják világunkat, és jelenleg is meghatározó változások előtt állunk.

A VIG Alapkezelő Közép-Kelet Európában három fő megatrendre fókuszál: a technológiára és innovációra, a társadalomra és demográfiára, valamint a környezetvédelemre. Richter Péter kiemelte, hogy a befektetési döntéshozatal során a strukturális trendeket is figyelembe veszik. Az alapkezelő szerint a technológiai fejlődés olyan meghatározó szakaszban van, mint az internet vagy az első iPhone megjelenésekor, példaként hozva fel az AI és a ChatGTP gyors terjedését.

A befektetésre javasolt iparágak között szerepelnek a félvezetők és az AI létrehozásához szükséges berendezéseket gyártó cégek, a felhőalapú számítástechnikai infrastruktúrával és adatokkal rendelkező vállalatok, mint például a Microsoft, az Alphabet vagy az Amazon, valamint az AI-t alkalmazó vagy abból hasznot húzó vállalatok, mint a Meta és az Adobe.

Richter Péter szerint a kockázatvállaló ügyfelek számára az innovációs trendek között rejlő potenciál, míg a kevésbé kockázatvállalók számára a társadalmi trendekhez kapcsolódó részvények jelenthetnek jó megoldást. A társadalmi változások lassú folyamatok, és az ilyen trendeket kiszolgáló iparágak kevésbé függnek a rövid távú gazdasági ciklusoktól, mint például a gyógyszerszektor.

A népesség öregedése és az elhízás elleni küzdelem

Az öregedés és a túlsúly a befektetési lehetőségek középpontjában áll. Richter Péter szerint a népesség növekedése és öregedése jelentős demográfiai változást jelent: 1950-ben 2,5 milliárdan voltunk a Földön, most pedig 8,1 milliárdan. Az 65 év felettiek száma 2023 és 2050 között megduplázódik, 2050-re elérve az 1,6 milliárdot, míg a 25 év alattiak száma csupán 1,5 százalékkal nő.

Az elhízás elleni gyógyszerek piaca is növekedésnek indult, hiszen a világon jelenleg 3 milliárd túlsúlyos él, és előrejelzések szerint 2035-re a világ lakosságának 51 százaléka lesz elhízott. Az elhízás elleni küzdelem költségei évente 4 ezer milliárd dollárra rúghatnak, míg az elhízás elleni gyógyszerek forgalma 2030-ra elérheti a 80-100 milliárd dollárt.

Duda Ernő, Gábor Dénes-díjas üzletember és a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke szerint a modern egészségügy a legnagyobb emberi vívmányok közé tartozik. Az emberek többsége ma már megéri a 70 éves kort, de a krónikus betegségek továbbra is jelentős kihívást jelentenek az orvostudomány számára. Duda Ernő szerint a következő 10-20 évben a technológiai fejlődés határtalan lehetőségeket nyit meg, példaként hozva fel a génterápiás fejlesztéseket és az MRNS technológiákat.

A tőkepiaci kedvencekkel való óvatosság

Czachesz Gábor, a Multi-Asset portfóliómenedzsere szerint a részvénypiacok trendszerűen mozognak, és vannak olyan ügyeletes kedvencek, mint az Apple, a Tesla vagy a Novo Nordisk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvenc papírok túlsúlyozódhatnak a befektetői portfóliókban, és piaci korrekciók idején ezek a részvények nagyobb esést szenvedhetnek el, mint a szélesebb piac. Ezért fontos a piaci trendek szoros nyomon követése.