Hiba a Himnusz szövegében a hetedikes irodalom tankönyvben

Egy magyartanár figyelmeztetett arra, hogy a hetedik osztályos irodalom tankönyvben három helyen is hibásan szerepel a Himnusz szövege, az Oktatási Hivatal szerint ez nyomdahiba volt.

A tankönyvben három eltérés található Kölcsey Ferenc Himnuszának szövegében az eredetihez képest. Az egyik hibás részlet a "Bújt az üldözött, s felé / Kard nyúlt barlangjában" sor, ahol az eredeti szövegben "Kard nyúl" szerepel. Továbbá a "Szerte nézett s nem lelé / Honját e hazában" sorban a tankönyv "e" szócskát használ "a" helyett. A harmadik hiba a "Kínzó rabság könnye hull / Árvák hő szeméből" sorban van, ahol az eredeti szöveg "Árvánk" szót tartalmaz.

A Himnusz memorizálása kötelező minden hetedik osztályos diák számára a kerettanterv szerint, így a tankönyvben szereplő hibák különösen fontosak, mivel azok az értelmezést is befolyásolhatják.

Az Oktatási Hivatal válaszában jelezte, hogy a nyomdahibát a kontrollszerkesztés során észlelték, és a javított változatot már idén szeptemberben megkapják a diákok. Az online felületeken a helyes változat már jelenleg is elérhető, és az online tankönyvben május 16-án már a korrekt szöveg szerepelt. A Telexnek az Oktatási Hivatal elmondta, hogy a hibákat javították, így idén szeptemberben már a jó változat kerül a diákokhoz, és online formában is már helyesen olvasható a Himnusz.