Repedés a Fidesz és a KDNP között az Európai Néppárt miatt

A Fidesz és a KDNP szövetségében feszültség alakult ki az Európai Néppártot érintően. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás baloldalinak és háborúpártinak nevezte a pártcsaládot, míg a KDNP elnöke, Semjén Zsolt kiállt mellette.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás az ATV Start Szigorlat című műsorában kritizálta az Európai Néppártot, amelyet "egy baloldali párt"-nak és "sajnálatos módon erősen háborúpárti"-nak nevezett, Manfred Weber vezetésével. Menczer emellett arra is utalt, hogy várja, mikor zárják ki a KDNP-t a pártcsaládból.

Ezzel szemben a KDNP elnöke, Semjén Zsolt, kiállt az Európai Néppárt mellett. Semjén szerint a KDNP-nek történelmi joga van a Néppártban való tagsághoz, mivel mindkét elődszervezetének teljes jogú tagja volt. A KDNP elnöke hozzátette, hogy pártja jelenléte a Néppártban nemzeti érdek is, mivel az Európai Parlament legerősebb pártja/frakciója az Európai Néppárt.

Semjén Zsolt reagált Menczer Tamás háborúpárti megjegyzésére is, kijelentve, hogy az Európai Néppártban többféle álláspont létezik, és ők a békepárti álláspontot erősítik. Az ATV megkeresése után a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György is megerősítette, hogy a párt továbbra is a néppárti frakció tagja marad.