Szerbiában letartóztattak egy férfit, aki megfenyegette a köztársasági elnököt

Csütörtökön a szerbiai hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki közösségi médiában fenyegetőzött, hogy megöli Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnököt, jelentette az MTI.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter tájékoztatása szerint a D.M. monogramú személyt 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték, mivel fenyegetést fogalmazott meg az államfő biztonsága ellen. A hatóságok Európa-szerte növelték a készültségi szintet a szlovákiai merényletkísérlet nyomán. Alekszandar Vucsics, a szerb államfő, a szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni támadást követően egy közösségi platformon üzent barátjának, imádkozik az egészségéért.

Nem sokkal ezután a Zomborban elfogott gyanúsított azzal válaszolt erre az üzenetre, hogy a történtek csak próbák voltak a Vucic elleni merénylethez. A szerbiai államvezetés egyöntetűen kiállt a köztársasági elnök mellett, és felszólította az illetékes szerveket, hogy sürgősen lépjenek fel.

Milos Vucsevics miniszterelnök erre reagálva azt mondta, hogy „Szerbia számára rendkívül fontos és sorsdöntő pillanatokban próbálják meg megtörni Vucsics elnököt, miközben ő harcol és emberfeletti erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ENSZ-t a Srebrenicáról szóló határozat elfogadásában, és megmentse a szerbeket attól, hogy népirtó nemzetként bélyegezzék őket meg.”

Időközben újabb smeres politikust fenyegettek meg, a rendőrök elfogták az elkövetőt

Szlovákiában is történt egy hasonló eset, ahol a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy halálosan megfenyegette a Smer parlamenti képviselőjét, Richard Glücköt. Az elkövetőt Pozsony Főrév városrészében tartóztatták le, a rendőrök délután érkeztek érte. Nagyjából tíz egyenruhás érkezett a panelházhoz, ahonnan bilincsben vitték el a fiatal férfit: betették egy autóba, és kihajtottak vele a parkolóból. Az egész művelet gyors volt, nagyjából tíz percig tartott – mondták el a szemtanúk.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter tájékoztatása alapján a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) összesen harminckét olyan személyt ellenőriz, akik a közösségi médiában támogatták a Robert Fico elleni szerdai merényletet.

További fenyegetések Európában

A fenyegetések sorozata nem állt meg a szerb és szlovák politikusoknál. Donald Tusk lengyel miniszterelnök is halálos fenyegetéseket kapott a közösségi oldalán a szlovák kormányfő elleni támadás után. A fenyegetések súlyosságát jelzi, hogy a rendőrség az eseteket komolyan veszi és azonnali intézkedéseket hoz.

A szlovák belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok felszólította a társadalmat, hogy kerüljék a helyzet további kiélezését, és ne öntsünk olajat a tűzre. A rendőrség minden olyan esetben eljárást indít, ahol a közösségi oldalakon támogatást nyilvánítanak a merényleteknek, és az illetékesek a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) keretein belül lépnek fel az ilyen személyek ellen.