A Zemplén Amazonasának felfedezése

A Bodrog folyó, amelyet a helyiek az Amazonasnak is neveznek, egyedülálló élményt nyújt a vízitúrázóknak. A kenuzással egybekötött utazás során a természet szépsége és a történelmi helyszínek egyaránt felfedezhetők.

Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke szerint nem szükséges Dél-Amerikába utazni az Amazonas élményéért, hiszen a Bodrog folyó hasonló kalandokat kínál. A Bodrog folyó szlovák-magyar szakaszán való evezés során a résztvevők megismerkedhetnek a folyó lassú folyásával, a sűrű ártéri erdőkkel és a helyi madárvilággal. A túra során a kenuk Imreg településén kerülnek vízre, ahol a folyót még Ondavának hívják, és három kilométerrel lejjebb, a Latorca és az Ondava összefolyásánál kezdődik a Bodrog.

A Bodrog mentén haladva a túrázók Zemplén faluját is érintik, amely a középkorban jelentős település volt, és a Zemplén vármegye, valamint a Zemplén-hegység is innen kapta a nevét. A folyó mentén a nyári havazás is megfigyelhető, amely a nyárfa szöszének köszönhető. Ladmóc településénél egy kikötőponton is megállhatnak a túrázók, ahol uniós pénzből kialakított vízi táborhely található.

A túra egyik kiemelkedő látványossága a Rákóczi-kastély, amelyet magyar forrásból újítottak fel, és ma már szállodaként és kiállítóhelyként működik. A kastélyban Rákóczi életéhez kapcsolódó interaktív kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók. A túra során a résztvevők áteveznek a magyar határon, és megállnak Felsőbereckin, ahol az idő megállni látszik. A Bodrog folyó mentén haladva a Long-erdő természetvédelmi területen keresztül érkeznek meg Sárospatakra.

A túra végén a sárospataki szabadstrand melletti Lábasház kikötőjéhez érkeznek a kenuzók, ahol még van lehetőségük egy gyors sétára a város történelmi központjában. A szállás és a kenukölcsönzés Borsiban lehetséges, ahol a kempingben vagy a kastélyban is megszállhatnak a túrázók. A hajók szállítását az alsóberecki kemping szállítójárműve biztosítja.

A Bodrog folyó vízitúrája tehát nemcsak a természet szerelmeseinek, hanem a történelem iránt érdeklődőknek is maradandó élményt nyújthat. A túra során a résztvevők megismerkedhetnek a helyi kultúrával, a természeti szépségekkel és a történelmi emlékekkel. Az érdeklődők további információkat találhatnak a Szépkilátás Facebook-oldalán, valamint a YouTube, Instagram és TikTok csatornákon.