Rabul ejtő történetek: börtönök szabad bejárással

A büntetés-végrehajtás az emberiség történetével egyidős fogalom, és napjainkban számos egykori börtön szolgál kiállítótérként, ahol a látogatók megismerkedhetnek azok történelmi múltjával.

A büntetés-végrehajtás módszerei országonként és korszakonként változatos képet mutatnak, és a börtönök is eltérő funkciókat töltöttek be az idők során. A Tower, London egyik jelentős látványossága, erődítményként, fegyverraktárként, állatkertként és börtönként is szolgált, ahol a főrendű rabokat őrizték, és ahol VIII. Henrik feleségei közül többen is életüket vesztették.

If vára, amelyet I. Ferenc parancsára építettek, várbörtönként funkcionált, és Alexander Dumas Monte Cristo grófja című regényének hatására vált ismertté. Az erődítményben a társadalmi osztályok szerint különböztették meg az elítélteket, a szegény rabokat az alsó, ablaktalan cellákban, míg a gazdagabbakat a magasabb, komfortosabb szinteken helyezték el.

Kufstein vára, Tirolban, a 18-19. században várbörtönként működött, ahol többek között Kazinczy Ferenc és Rózsa Sándor is raboskodott. Az épület ma is jó állapotban van, és a várbörtönként eltöltött időszakról tanúskodik.

A veszprémi Várbörtön a középkorban nem létezett hivatalosan, a rabokat a várhegy üregeiben őrizték. Az 1853-ban átadott épületegyüttesben többek között Mindszenty József és Brusznyai Árpád is fogoly volt. Az intézmény 2003-ban zárta be kapuit, de 2024 áprilisában újra megnyílt, ahol a látogatók interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a fogvatartottak történeteivel.

Az Alcatraz-sziget, amely a San Francisco-öbölben található, világítótoronyként, katonai erődítményként és börtönként is szolgált. Az 1934 és 1963 között működő maximális biztonságú börtönben töltötte büntetését Al Capone és más hírhedt bűnözők is. A börtön 29 éves működése alatt több szökési kísérlet történt, de a legtöbbet elfogták vagy lelőtték.

A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.