Európai tőzsdék: Csökkenő lendület a szerdai száguldás után

Az európai tőzsdék többsége indexveszteséggel zárt csütörtökön, a szerdai rekordzárások után. Az olaj ára emelkedett az amerikai készletcsökkenés hatására.

Az előző napi pozitív zárásokat követően a csütörtöki kereskedési nap során a főbb európai értékpapírpiacok többsége veszteséggel zárt. Az összeurópai STOXX 600 index 0,25 százalékkal, míg az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,54 százalékkal zárt alacsonyabban. A londoni FTSE 100 index 0,08 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX index 0,73 százalékot veszített, és a párizsi CAC 40 index is 0,63 százalékkal zárt alacsonyabban. Ezzel szemben a milánói FTSE MIB index 0,14 százalékkal emelkedett, míg a madridi IBEX 35 index 0,56 százalékos csökkenést könyvelt el.

Szerdán még a londoni, frankfurti és párizsi tőzsdeindexek rekordmagasságokat értek el. Csütörtökön azonban Londonban a BP, a Kingfisher és a Tesco részvényei több mint két százalékkal estek vissza, míg a BT Group részvényei kilenc százalékkal erősödtek a cég jövőbeli cash-flow terveinek köszönhetően. Frankfurtban a Deutsche Telekom, a Mercedes és a Volkswagen részvényei csökkentek, míg az Allianz és a Munich Re részvényei másfél százalékkal nőttek. Párizsban a Stellantis részvényei két százalékos gyengülést mutattak, a Schneider Electric és a Renault részvényei pedig 1,3, illetve egy százalékkal estek vissza.

Az olajpiac pozitív hangulatban volt, az amerikai készletcsökkenés hatására az árak emelkedtek. A WTI nyersolaj ára 0,58 százalékos emelkedéssel hordónként 79,08 dolláron, a Brent nyersolajé pedig 0,40 százalékkal 83,07 dollárra nőtt. Az arany ára viszont csökkent, a spot jegyzés 0,48 százalékkal 2380,33 dollárra esett vissza.

A dollárindex enyhe emelkedést mutatott, 0,26 százalékkal 104,46 pontra nőtt, míg az euró árfolyama öt heti csúcsra ért, 0,17 százalékos erősödéssel 1,0869 dollárra emelkedett.