Exrendőr indul a szadai önkormányzati választáson, aki idős férfi bántalmazásáért volt elítélve

Szadán egy korábban elítélt exrendőr zászlós, Kovács Ágoston jelölteti magát az önkormányzati választáson, a Tudatosan a Közösségért Egyesület (TAKE) színeiben.

A Pest megyei Szadán Kovács Ágoston, egy volt rendőr zászlós, aki 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltetett egy idős férfi bántalmazása és súlyos testi sértése miatt, most az önkormányzati választáson indul a TAKE jelöltjeként[^24.hu]. Kovács 13 évig szolgált a nagyközségben körzeti megbízottként, és a 2019-ben még Fidesz-KDNP színeiben megválasztott Vrabély Balázs önkormányzati képviselő vezette egyesület jelöltjeként kíván bekerülni az önkormányzatba[^24.hu].

A TAKE, amelynek tagja többek között Oroszi Sándor, Szada másik Fidesz-KDNP-s képviselője is, néhány hónapja jelent meg a helyi közéletben[^24.hu]. Vrabély Balázs a közösség politikai hovatartozásával kapcsolatos kérdésekre reagálva hangsúlyozta, hogy bár konzervatív, polgári értékeket vall, nem szeretné a települést pártok csatározásának színterévé tenni[^24.hu].

Kovács Ágoston a bemutatkozó videójában a közrend és a közbiztonság növelését nevezte meg legfontosabb céljaként, hivatkozva több mint egy évtizedes rendőri tapasztalataira[^24.hu]. 2022 júniusában Kovács előállított egy 72 éves férfit Veresegyházán, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki, mert nem vonult be a börtönbe, és a Gödöllői Rendőrkapitányságon úgy megrúgta, hogy a férfi szárkapocscsontja eltört. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, és Kovács büntetése 800 ezer forint pénzbüntetést és 2 év fizetési fokozatban várakozási idő meghosszabbítását foglalta magában[^24.hu].

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa 2023 szeptemberében jogerősen 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte Kovácsot, amit két év próbaidőre felfüggesztettek[^24.hu]. A bíróság a terhelt kifogástalan szolgálati előéletét figyelembe véve mentesítette őt a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, így Kovács indulhat a választáson[^24.hu]. A bíróság az ítélet súlyosítását a hivatali bűncselekmény társadalomra való veszélyességének magasabb foka és a rendőri testület más tagjainak hasonló tettektől való visszatartása miatt hozta meg[^24.hu].

Helyi források szerint Kovács a körzeti megbízottként eltöltött 13 év alatt elismert ember volt, aki határozott fellépésével növelte a helyiek biztonságérzetét[^24.hu]. Szolgálati jogviszonya január végén szűnt meg, és azóta nincs a rendőrség állományában[^24.hu]. Kovács Ágoston és Vrabély Balázs egyaránt kerülte a lapunk kérdéseire adott válaszokat[^24.hu].