Nincs szufla az árzabálóban, aki olcsóbb élelmiszerekre vár, az nagyot csalódik

A húsmentes táplálkozást követők kevés százaléka, aki egészségügyi okokból, vagy épp vallási meggyőződésből hagyja el a húst, nagy részük fals információkra épülő divathullámra ült fel – mondta az Indexnek Bárány László, a Master Good ügyvezető tulajdonosa. A 117 éves baromfitenyésztéssel foglalkozó családi vállalkozás idehaza elsőként valósították meg a teljes körforgásos gazdálkodást, ahogy fogalmaznak; a csipogáson kívül a csirke valamennyi részét értékesítik.

Az agrár-élelmiszeripar sosem volt könnyű terep, minden korszaknak, így a mostaninak is megvannak a specifikus kihívásai. A legnagyobb és legismeretlenebb kihívást az ellátási láncok megszakadása, valamint egyes alapanyagok elérhetetlenné válása jelentette. A szomszédban zajló háború és az ezzel párhuzamosan kitörő energiaválság, valamint inflációs sokk tetézte a problémát. Ezek korábban nem tapasztalt áremelésekre kényszerítették a szereplőket. Az áremelkedés hatása nálunk később csapódott le. A vásárlók látták, hogy elszálltak az árak, csak voltak még elkölthető tartalékaik, így a fogyasztás visszaesése is elhúzódott. Mostanra azonban kiürültek a lakossági perselyek, ami a kiskereskedelmi forgalomban, valamint a vendéglátásban is jól láthatóan visszaköszön. Az élelmiszeriparnak azon túl, hogy szembe kell néznie a csökkenő forgalommal, az Ukrajna felől érkező olcsó dömpinggel is fel kell vennie a harcot.

Az ukrán dömping kapcsán Bárány László elmondta, hogy Ukrajnában teljesen más szabályok mentén történő termelés zajlik, aminek köszönhetően nyomott árú termékkel lepik el az európai piacot. Biztosan állíthatom, hogy az ukrán termelés számos ponton sérti a vonatkozó uniós jogszabályokat. Magyarországon már régen betiltott vegyszereket használnak, amikkel kétségkívül jobb terményhozam érhető el, de ugyanez igaz az élelmiszerfeldolgozás esetében is.

A Master Good 117 éves családi vállalkozás, amely négy generáció óta a Bárány-családhoz tartozik. A legmodernebb technológiát, megoldásokat vetjük be annak érdekében, hogy a csirkét a lehető legjobb körülmények között tartsuk. A csirketelepeket fedett folyosóval kötöttük össze. Az ott dolgozók úgy öltöznek be a munkához, mint az orvosok a műtőben. Zuhanyoznak, és csak teljes ruhacserét követően lépnek be az istállókba. Ezzel kizártuk az ágazatot időről időre nagyon komolyan sújtó madárinfluenzát. Az ólak oldalán végig ablakok húzódnak. Ez nagyságát tekintve százalékos arányban magasabb a szabályozásban előírtnál. Az épületekbe így még több természetes fény szűrődik be.

Az élelmiszerárak a korábbi csúcsokról kissé visszaereszkedve elérték a legalacsonyabb pontot. A piac és a szabályozók részéről volt egy erre való törekvés, amiben az áruházak partnerek voltak. Nemcsak a polci, hanem a beszállítói árakat is igyekeztek csökkenteni, és ez meg is történt. Innen azonban már nem lesz lejjebb, el kell felejteni, hogy az árak visszatérnek a magas inflációs környezet előtti szintekre.

Az Európai Unió legtöbb országa – köztük Magyarországgal – megtiltotta a génmódosított növények termesztését. A mai modern állati takarmányozás azonban elképzelhetetlen olyan magas fehérjetartalmú növények nélkül, mint a szója, amit Európában jóval drágábban és az időjárási viszonyok miatt korlátozott mennyiségben lehet előállítani, mint Dél-Amerikában, ahonnan viszont szinte kizárólag génmódosított szóját lehet behozni.

A Master Good által előállított és forgalmazott csirkehúsnak alacsonyabb a karbonlábnyoma, mint a vegán húspótló terméké. Ennek hivatalos igazolásával kapcsolatban épp most zajlik egy vizsgálat. Várjuk az eredményt, amit mindenképp a lakosság figyelmébe ajánlunk majd.

A cégcsoport konszolidált árbevétele 2023-ban 236,8 milliárd forint volt (ebből Master Good: 173,7 milliárd forint; Sága: 16,5 milliárd forint). A Master Good árbevétele 2022-ben lódult meg: 2020-ban 83,5 milliárd, 2021-ben 106 milliárd, 2022-ben 162,6 milliárd, míg 2023-ban 173, 7 milliárd forint volt. A cégcsoport tavaly 32,6 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Több mint 3300 embert foglalkoztatnak. 2023-ban 83 millió darab csirkét dolgoztak fel, az idei cél 87,5 millió darab. Tavaly feldolgozott áru 48,6 százalék ment exportra, a devizás re-export értékesítéssel együtt ez az arány 66,5 százalék, vagyis a termelés kétharmadát külföldön értékesítik. A cégcsoport 43 országba exportál, a legfőbb piacnak Anglia, Franciaország, Svájc, Kanada és a kelet-európai országok számítanak.

(Borítókép: Bárány László, a Master Good ügyvezető tulajdonosa. Fotó: Tövissi Bence / Index)