Lekörözték az egészségpénztárak az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) adatai szerint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak sikeresen indították az évet, ahol a taglétszám és a befizetések tekintetében is jelentős növekedést értek el az év első negyedévében.

Az önkéntes pénztárak összesített megtakarítása 2024 első negyedévére meghaladta a 2 ezer milliárd forintot, ami éves szinten több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám közel 2,1 millió főre emelkedett. Különösen az egészségpénztárak létszámnövekedése volt figyelemre méltó, mivel tagjaik száma először haladta meg a nyugdíjpénztárakét.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt vagyon 24 százalékkal közelítő év/év növekedéssel 1,97 milliárd forintra nőtt. A pénztárak becsült hozama 3,38 százalék volt, ami jelentős növekedést mutat az egy évvel korábbi 2,19 százalékhoz képest, és felülmúlta a 2023-as év egészére vonatkozó 18,36 százalékos hozamot. A nyugdíjpénztári tagok befizetései 23,1 milliárd forintot tettek ki, 28 százalékkal haladva meg a 2022-es hasonló időszak értékét, míg a munkáltatói hozzájárulás 17,4 százalékkal nőtt.

Az egy főre jutó átlagos vagyon is növekedett, márciusra megközelítve az 1,9 millió forintot, ami 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi átlagmegtakarításnál.

Az önkéntes egészségpénztárak tagsága a negyedév végére meghaladta az 1,05 millió főt, egy év alatt közel 55 ezerrel bővülve. Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás közel 78 milliárd forintot ért el, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A munkáltatók 14 százalékkal többet utaltak, míg a tagok 28,5 százalékkal növelték befizetéseiket.

Az egészségpénztári vagyon az év elején csökkent a múlt év végi csúcshoz képest, mivel a tagok egyre tudatosabban használják fel megtakarításaikat. A szolgáltatásokra történő kifizetések között a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztéséhez kapcsolódó kifizetések mutattak kiemelkedő, 48,5 százalékos növekedést, míg a klasszikus egészségpénztári szolgáltatásokra 23,5 százalékkal többet költöttek a tagok.

A nyugdíjpénztárakkal szemben az egészségpénztári befizetéseket folyamatosan felhasználhatják, elkölthetik a tagok, akiknek ennél a megtakarítási formánál az egyedi kedvezményeken túl az állam által a befizetésekre adott adójóváírás jelenti a legnagyobb vonzerőt.