Donáth Anna és Orbán Viktor reakciói a szlovákiai eseményekre

Donáth Anna, a Momentum elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is megszólaltak a szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán, amely komoly politikai indulatokat váltott ki.

A Momentum Mozgalom elnöke, Donáth Anna a Facebook-oldalán fejezte ki megdöbbenését a szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni merénylet kapcsán. Kijelentette, hogy a politikai erőszak és a gyűlöletbeszéd elfogadhatatlan, és senki nem kívánhatja más emberek halálát, még politikai ellenfelekről van szó. A közösségi médiában megjelent kommentek között többen a szlovák miniszterelnök halálát kívánták, ami mélyen sokkolta Donáth Annát.

"Európa közepén fegyveres politikai erőszak, 2024-ben – ez tragédia. De legalább ennyire szíven ütött, hogy tömegével jelentek meg az interneten Fico és mások halálát kívánó kommenttömegek" – írta a Momentum elnöke.

Donáth Anna szerint a politikai ellenfeleket politikai eszközökkel kell legyőzni, nem pedig erőszakkal. Hangsúlyozta, hogy az erőszak csak további erőszakot szül, és ha nem lépünk fel ellene közösen, akkor magunk is olyanná válunk, mint az erőszak elkövetői.

A bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai frusztrációk, mint a paranoia, gyűlölet és harag, nem vezethetnek az erőszakhoz. A szabadság és tolerancia csökkenése helyett az embertelen indulatoknak nem szabad teret engedni.

Donáth Anna arra ösztönözte az embereket, hogy tanuljanak a szomszédos országban történtekből, és áldozatok nélkül legyenek képesek a rendszer megváltoztatására.

Orbán Viktor miniszterelnök is reagált az eseményekre, de ő egy téves információt osztott meg a támadó politikai hovatartozásával kapcsolatban. Orbán Viktor szerint egy baloldali aktivista követte el a merényletet, azonban a támadó, a 71 éves Juraj Cintula valójában egy szélsőjobboldali, vélhetően oroszbarát író volt. A miniszterelnök szerint Szlovákia Fico 2023-as visszatérésével „elindult a békepártisághoz vezető úton", és ez a folyamat most megszakadt.

"Most ezt a folyamatot akasztották meg, lőtték keresztbe. Fico a merénylet miatt „a legfontosabb hónapokban” esett ki a munkából. Bizakodunk a felépülésében, de ma egyedül kell küzdenünk a békéért. Mostantól kétszeres erővel, egymagunk kell harcolnunk. Minden eddiginél nagyobb jelentősége lett az európai választásnak. Véget kell vetni az erőszaknak! El kell mennünk és a békére kell szavaznunk június kilencedikén!" – zárta posztját a miniszterelnök. Orbán Viktor egy másik Facebook-bejegyzésében gyors felépülést kívánt Robert Ficónak, hangsúlyozva, hogy Európában egyedül kell tovább küzdenünk a békéért.

Orbán Viktor posztjával kapcsolatosan felmerült a probléma, hogy a támadó politikai hovatartozására vonatkozó állítása nem felel meg a valóságnak, hiszen Cintula egy neonáci csoport szimpatizánsa volt, és a zavar onnan ered, hogy egy gépi fordító hibájából a "lévai" szót "baloldalinak" fordították, amit több magyar híroldal is átvett. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a szlovákiai választást követő kormányváltással Szlovákia elindult a békepártisághoz vezető úton, ami Magyarország számára is nagy segítség volt.

Biztonságpolitikai szakértő, Kis-Benedek József szerint a szlovákiai helyzet nem veszélyezteti Magyarországot, és a magyar miniszterelnök védelmében nincsenek különleges protokollok, de a biztonsági intézkedéseket a régióban történtek figyelembe vételével alakítják. A miniszterelnök védelméről a Terrorelhárítási Központ gondoskodik, és Orbán Viktor továbbra is folytatja kampánykörútját, nagyobb óvatosság mellett. A Miniszterelnökség és a Terrorelhárítási Központ egyelőre nem adott ki részletes tájékoztatást a biztonsági intézkedések fokozásáról.

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott elnöke, meglátogatta Robert Ficót az intenzív osztályon, és elmondta, hogy Fico állapota továbbra is súlyos. Pellegrini szerint csak egy hajszál választotta el Ficót a haláltól, és arra kérte az állampolgárokat, hogy utasítsák vissza az erőszakos cselekményeket. A látogatás során Pellegrini rövid, de személyes beszélgetést folytatott Ficóval, aki rendkívül kimerült volt és gyógyszerek hatása alatt állt.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke jobbulást kívánt Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, és azt írta blogján, hogy szerinte a merénylet azért történt meg, mert a szlovák vezető nem támogatta elég markánsan Ukrajnát. Medvegyev szerint Fico pragmatikus megközelítést alkalmazott az orosz-ukrán kérdéssel kapcsolatban, és leállította Szlovákia fegyverszállításait Ukrajnába. Az orosz politikus azt is megjegyezte, hogy Fico merénylője részt vett néhány kormányellenes megmozduláson és Ukrajnát támogató jelszavakat skandált, ezért "a banderistákat támogatja" és hasonlított a merénylőt egy "zűrzavaros Gavrilo Principe"-hez.

Robert Fico, akit a merénylet ért, a szlovák politikai élet régi szereplője, aki magát baloldalinak vallja, de súlyos magyarellenes atrocitásokért is felelős. Tisztázatlan kapcsolatai vannak a szervezett alvilággal, és szinte nyilvánosan cserélgeti a szeretőit. A Demokratikus Baloldal nevű kommunista utódpárt tagjaként kezdte politikai pályafutását, majd a Smert pártot alapította, amelynek azóta is elnöke. Háromszor volt miniszterelnök, és kormányai idején több magyarellenes esemény is történt, mint például Malina Hedvig ügye vagy Sólyom László magyar államfő kitiltása az országból. A Kuciak-gyilkosság okozta botrányba bukott bele 2018-ban, amelynek következtében lemondott. A Szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség meggyanúsította szervezett bűnözői csoport létrehozásával és vezetésével, de a Nemzeti Tanács nem függesztette fel a mentelmi jogát, így nem tudták előzetes letartóztatásba venni.

A szlovákiai főügyészség hírzárlatot rendelt el a Robert Fico ellen elkövetett merénylet részletei kapcsán, és a rendőrség fokozza a közjogi méltóságok és az újságírók védelmét, valamint vizsgálja a politikusok és bizonyos személyek ellen irányuló fenyegetéseket. A rendőrfőkapitány, Ľubomír Solák szerint szerdától jelentősen megugrott a hibrid fenyegetések száma, ezért megerősítették az iskolák védelmét, valamint fokozták a rendőri jelenlétet a parlamentben és több szerkesztőségben is. A merénylet után egyetlen rendőrt sem függesztettek fel, és a rendőrfőkapitány nem tájékoztatott arról, hogy indítványozni fogják-e a támadó előzetes letartóztatását. Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán, a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves lévai férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség.

Peter Šrámek, a Szlovákiában született és nevelkedett énekes, a Borsnak nyilatkozva kifejtette, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki fegyverrel adjon hangot politikai véleményének. "Ami történt, én azt hiszem, hogy annak soha nem szabadott volna megtörténnie. Bárkinek, bármilyen véleménye van a politikáról, az hogy valakit egy fegyverrel meg akarj ölni emiatt, akinek családja, szerettei és élete van, az teljességgel elfogadhatatlan számomra" – mondta az énekes. Šrámek szerint a merénylet még rosszabbá tette a helyzetet Szlovákiában, és teljesen fölösleges volt ez az egész.

A támadó, Juraj Cintula korábban tanárként dolgozott, és a helyiek szerint visszafogott, szerény ember volt, aki saját magát lázadónak írta le, és verseiben fejezte ki a valóságban ki nem mondható gondolatait. Az 1987-ben a kommunista pártot nyíltan bíráló Cintula négy kötetet is megjelentetett, amelyek közül az egyik kifejezetten romaellenes volt. Aktív kapcsolatot ápolt a betiltott szélsőjobboldali Szlovák Honvédek szervezettel, amely közzétette írásait. A merénylet után gyilkossági kísérlet ügyében indítottak eljárást ellene, és teljes hírzárlatot rendelt el a Legfőbb Ügyészség. Cintula fia szerint apja soha nem beszélt merényletről vagy hasonló szélsőséges cselekedetről. A támadó feleségét kihallgatták, lakásukban házkutatást tartottak, és több tárgyat lefoglaltak. Cintula nem választott magának ügyvédet, jogi védelmét a hivatalból kirendelt nyitrai Martina Čierna látja el.