Újabb segélyintézkedések Brazíliában a súlyos árvíz után

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök bejelentette az újabb segélyintézkedéseket, amelyek az árvízkárosult családok tízezreinek nyújtanak majd segítséget a déli régióban.

A kormányfő a pusztítás sújtotta térség harmadik látogatása során jelentette be a támogatást. Az árvíz Rio Grande do Sul államban több száz települést érintett, az özönvízszerű esőzések nyomán. A katasztrófa következtében több mint félmillió embert kellett kitelepíteni, közülük mintegy 80 ezren óvóhelyeken, iskolákban és sportközpontokban találtak menedéket.

A polgári védelem szerdán közzétett adatai szerint a katasztrófának legalább 149 halottja és 108 eltűntje van. Lula kijelentette, hogy minden lehetséges módon megpróbálják segíteni az embereket az életük újjáépítésében.

Rui Costa, az államfő kabinetfőnöke szerint a kormány 5100 reál (körülbelül 350 ezer forint) összegű segélyt nyújt az árvíz által érintett mintegy 240 ezer családnak, összesen mintegy 1,2 milliárd reál (körülbelül 84 milliárd forint) értékben.

A szövetségi kormány továbbá tömeges lakásvásárlásokat jelentett be a magánszektorból, hogy eleget tegyen azoknak, akik jelenleg menedékhelyeken vagy rokonaiknál élnek. Egy rendkívüli minisztériumot is létrehoztak az újjáépítés támogatására, amelyet Paulo Pimenta kommunikációs miniszter irányít.