Bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlet Robert Fico ellen

Előre megfontolt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel vádolta meg a rendőrség Juraj Cintulát, aki szerdán többször rálőtt a szlovák miniszterelnökre, Robert Ficóra. A 71 éves férfi jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyitrai rendőrségi cellájában van őrizetben. Ha bebizonyosodik a bűnössége, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

A Markíza TV és az Új Szó című szlovák lap értesülései szerint Cintula büszke arra, amit tett, és azt állította, hogy nem értett egyet a kormány intézkedéseivel. A merénylet előtt is tüntetett Fico ellen, és politikai motivációi voltak a tettének. A Noviny tévécsatorna felvételei igazolták, hogy Cintula három héttel a merénylet előtt Alsókorompán, a kormányellenes tüntetők között is jelen volt. Egy videón Cintula maga is megerősítette, hogy "nem értett egyet Fico politikájával", ezért hajtotta végre a merényletet.

A támadás Nyitrabányán (Handlová) történt, amikor Fico a kormány kihelyezett ülése után az utcán üdvözölte a rá váró embereket. Cintula engedéllyel tartott fegyverével ötször lőtt rá a miniszterelnökre, a lövések közül négy találta el Ficót a hasán és a bal kezén. A politikust előbb a helyi kórházban látták el, majd mentőhelikopterrel Besztercebányára szállították, ahol öt órán át operálták, és állapota stabil, de rendkívül súlyos. A Pravda információi szerint csütörtökön újabb műtétre már nem volt szükség, és másik intézménybe sem szállították.

„Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után” – jelentette be csütörtök reggel a kórház igazgatója, miután szerdán hírzárlatot rendeltek el az intézményben. A hivatalos tájékoztatásnak ellentmondó sajtóértesülések szerint a miniszterelnök állapota még mindig életveszélyes volt csütörtök reggel. A szlovák honvédelmi miniszter, Robert Kalinák nyilatkozata szerint Fico nincs túl az életveszélyen, csak korlátozott módon képes kommunikálni, és kizárólag egészségügyi kérdésekben beszélnek vele. Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott elnöke szerint Fico élete centiken múlt, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a miniszterelnök túl van az életveszélyen.

A rendőrség a bűncselekmény helyszínén órákon át nyomokat gyűjtött és bizonyítékokat rögzített. A nyomozók 3D szkennerrel vizsgálták át a bűncselekmény környékét. A merénylőt szerda éjjel 11 órakor az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt vizsgálták át. Közben Léván rendőrök ellenőrizték azt a bérházat, ahol a lövöldöző a feleségével lakott.

Cintula néhány nappal korábban tervelte ki a támadást. Azt tervezte, hogy bántja a miniszterelnököt, de azt mondta, nem akarta megölni őt. Több mint 30 éve legálisan birtokolta a fegyvert. Szerdán este a rendőrség kiszállt Cintula házához, és bevitték a feleségét, aki nem válaszolt az újságírói kérdésekre, és arcát reklámújsággal takarta el. A támadó a fia szerint korábban egy biztonsági cégnél dolgozott, és a kihallgatása után kikerült egy videó, amelyben elmondta, hogy már régen eltervezte a támadást Robert Fico ellen.

A kormány a Biztonsági Tanács ülése után nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet, helyette a társadalom megnyugtatására összpontosítottak és fokozták a legfőbb közjogi méltóságok, valamint a potenciálisan veszélyeztetett csoportok és személyek védelmét, beleértve az újságírókat is. Az orvosoknak sikerült elállítaniuk a vérzést Fico hasüregében, de a vérhígítók, amelyeket szed, még gondot okozhatnak. Az Új Szó szerint a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková arról beszélt, hogy a miniszterelnökön csütörtökön már nem fognak elvégezni újabb műtétet, és másik intézménybe sem szállítják. Egy esetleges átszállításról hétfőn tartanak majd egyeztetést, itt születhet meg a döntés.

Ľubomír Solák szlovák rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a merénylet óta „jelentősen megugrott a hibrid fenyegetések száma”, ezért a rendőrség megerősíti az iskolák és a szerkesztőségek védelmét, fokozza a rendőri jelenlétet a parlament környékén, és extra védelmet kap minden szlovák parlamenti képviselő és közjogi méltóság. A cseh rendőrség is megerősítette a biztonsági intézkedéseket az éppen zajló jégkorong-világbajnokságon, elsősorban Ostravában, ahol a szlovák csapat játssza a meccseit.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint „komplex hibarendszer vezetett a történtekhez”. A testőrök nem észlelték időben a veszélyt, és nem tudták megvédeni a miniszterelnököt. A támadás utáni kimenekítést is kritikával illette, mondván, hogy a sérült miniszterelnököt helytelenül cipeltek az autóhoz, ami súlyosbíthatta a sérüléseit. A szakértő szerint a politikusok védelmében részt vevő személyeknek intuitív tudásuknak kell lennie arra, hogy észleljék a potenciális veszélyforrásokat, és megfelelően reagáljanak rájuk.