Terrorfenyegetés Nógrád megyében

Börtönbüntetést javasol a Nógrád Vármegyei Főügyészség egy 38 éves cserhátsurányi férfi számára, aki terrorcselekménnyel fenyegetőzött tavaly szeptemberben.

A vádlott ittas állapotban többször is megfenyegette a rendőrséget egy szeptemberi estén. Először 2023. szeptember 4-én 21 óra 20 perckor a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot hívta fel mobiltelefonjáról, ahol azt követelte, hogy a rendőrök lőjék le, különben ő nyit rájuk tüzet, vagy önmagát sebzi meg lövéssel. A férfi azzal is fenyegetőzött, hogy rálő a rendőrök autójára, és Molotov-koktélt helyez a kapuba.

A második hívás során a segélyhívó operátorát értesítette arról, hogy öngyilkos merényletet tervez, és robbantással fenyegetőzött. Azt mondta, hogy nem egyedül akar meghalni, és Molotov-koktélt dobna a rendőrautóra is. A férfi kijelentette: „Robbantsak valamit? Most komolyan, tüzijátékot szeretne? Ki akarom nyírni magam, és nem egy embert akarok magammal vinni. Molotov koktélt fogok dobni még a rendőrautóra is!”.

A harmadik alkalommal, 21 óra 39 perckor ismét a rendőr-főkapitányságot hívta, és kérdezte: „Na, hol vannak? Majd fognak jönni? Addig robbantsak egyet? Molotov-koktéllal! Csináljak valamit, hogy komolyan gondolják? Most csinálok egy kis robbantást, hogy élvezzék a házi társaságot. Majd utána beszélünk.”.

A többszöri fenyegetést a hatóságok komolyan vették és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a betelefonáló férfit előállították.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség két év börtönbüntetést és két év közügyektől való eltiltást kért az ügy előkészítő ülésén, amennyiben a vádlott beismerő vallomást tesz. Ezen felül a főügyészség azt is indítványozta, hogy a vádlottnak állnia kell a 362 935 forintos bűnügyi költséget. Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék fog dönteni.

Az ügyészség álláspontja szerint az elkövetéskor a férfi ittas volt, és az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert. Aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít. A büntetett előéletű férfi kitartó szándékkal valósította meg cselekményét.

Van segítség!

Ha önnek vagy valakinek a környezetében segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!