Biden és Trump vitája hamarabb jöhet, mint vártuk

Az amerikai elnökjelöltek, Joe Biden és Donald Trump első nyilvános televíziós vitáját már június végén megtartják, míg a második vitára szeptember elején kerül sor.

Donald Trump, az előző elnök és republikánus jelölt, valamint Joe Biden, a hivatalban lévő elnök és a demokrata párt jelöltje elfogadta a CNN és az ABC televíziók meghívását június 27-re, illetve szeptember 10-re. Joe Biden kampánycsapata azonban több feltételhez kötötte az elnök részvételét, többek között azt, hogy a viták során a nem szólaló jelölt mikrofonját kikapcsolják, és hogy közönség, valamint harmadik jelölt ne legyen jelen.

Donald Trump az elmúlt hónapokban többször is felhívta Biden figyelmét a viták fontosságára, "bárhol és bármikor" kész volt a vitára. A demokrata elnökjelölti kampány csak május elején erősítette meg, hogy Biden hajlandó élő vitára lépni a republikánus ellenfelével.

Trump szerdán közösségi oldalán bírálta Biden feltételeit, és kijelentette, hogy a demokrata jelölt "fél a tömegtől". A republikánus jelölt szerint több, mint két vita szükséges, és szeretne egy nagyobb helyszínen is megmérettetni. Ezzel szemben Mitt Romney, a republikánusok kritikusa, úgy véli, hogy Biden elnöknek kegyelmet kellett volna adnia Trumpnak, aki ellen négy büntetőeljárás van folyamatban, ezzel az egész országot maga mögé állíthatta volna.

Az első vita a CNN szervezésében lesz, ami az amerikai média- és politikatörténetben a legkorábbi ilyen esemény lesz. Az elnökjelöltek közötti viták 1960 óta hagyományos részei az amerikai elnökválasztásoknak, és 1976 óta rendszeresen közönség előtt zajlanak. Azonban a Biden kampány elvárásainak megfelelően a CNN vitáján nem lesz élő közönség.

Az Elnöki Viták Bizottsága (Commission of Presidential Debates - CPD), amely 1987 óta szervezi az elnökjelölti vitákat, a 2024-es elnökválasztási kampányra már három időpontot és helyszínt javasolt, de Joe Biden kampányának vezetője, Jen O'Malley Dillon egy módosított menetrendet vázolt fel, amely a két elfogadott vitával összhangban van. Dillon a választói szokások megváltozásával és a CPD által a 2020-as választások idején nem betartott szabályokkal indokolta a módosításokat. Romney szerint Biden elnöknek a szövetségi büntetőeljárásokban rendelkezett volna kegyelmezési joggal, és a New York állami büntetőper ügyészére is nyomást helyezhetett volna, hogy állítsa le a Trump elleni vádemelést.

Donald Trump egy harmadik párharcra is meginvitálta riválisát, de Biden visszautasította az elődje által javasolt októberi szócsatát. Trump kampánya nemhogy egy, hanem kettő újabb csörtét is felajánlott a demokrata jelöltnek, de Biden kampánya világossá tette, hogy nincs több játék, nincs több káosz, nincs több vita a vitákról.

A szabályok szerint azok a jelöltek vehetnek részt a vitán, akik támogatása eléri a 15 százalékot, és a 270 elektori szavazat megszerzéséhez elegendő államban kerültek fel a szavazólapokra. Noha Biden csak Trumppal hajlandó szócsatázni, a függetlenként induló Robert F. Kennedy Jr. arról írt közösségi oldalán, hogy örömmel jelenthetem, hogy teljesíteni fogom a CNN vitájához szükséges feltételeket a június 20-i határidő előtt. Alig várom, hogy Biden és Trump elnököt felelősségre vonhassam.