Biden nem adja át az interjú hangfelvételét

A Fehér Ház megakadályozza, hogy nyilvánosságra hozzák Joe Biden amerikai elnök interjújának hangfelvételét, amelyet Robert Hur különleges ügyésznek adott, és amelyben az elnök memóriáját firtatták.

Joe Biden amerikai elnök nem hajlandó átadni a republikánusok vezette képviselőházi bizottságnak az interjú hangfelvételeit, az elnöki privilégiumra hivatkozva, amely bizonyos végrehajtó hatalmi anyagokat véd a nyilvánosság elől. A Fehér Ház jogtanácsosa, Ed Siskel levelében kritizálta a titkosított dokumentumokat vizsgáló politikusokat, és kijelentette, hogy a hangfelvételekhez való hozzáférés iránti igény hiányát a felvételek politikai célokra való felhasználásának szándéka motiválja.

A republikánusok azt fontolgatják, hogy Merrick Garland igazságügyi minisztert a kongresszusi eljárás akadályozásával vádolják, ami a két hatalmi ág közötti "szükségtelen és indokolatlan konfliktust" okozna. Robert Hur különleges ügyész március 12-én tett tanúvallomást, aki jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy Biden szándékosan birtokolt és osztott meg titkosított nemzetbiztonsági információkat alelnöki mandátuma lejárta után, de nem javasolt eljárást az elnök ellen.

Hur ügyész Biden emlékezőképességét "jelentősen korlátoltnak" nevezte, és úgy vélte, hogy Biden egy esetleges bírósági eljárás során egy szimpatikus, jószándékú, idős, rossz memóriájú emberként tűnne fel. Az amerikai elnök azonban hevesen visszautasította ezeket az állításokat, míg Hur azzal védekezett, hogy az elnök emlékezőképességének jelentőségét a jelentésében szükségesnek, pontosnak és igazságosnak ítélte meg.