Az utolsó osztálykirándulás: Szolidaritás a kirúgott tanárokkal

A Radnóti Színház és a Publicis Groupe Hungary közös projektje, Az utolsó osztálykirándulás, a kirúgott és felmondott tanárok melletti kiállást jelentette. Az Istentelen ifjúság című darab bemutatója kapcsán szervezett eseményen a volt diákok és tanárok egy szimbolikus búcsút vehettek egymástól.

Az Istentelen ifjúság című színdarab, mely Ödön von Horváth harmincas évekbeli kisregényei alapján készült, a Radnóti Színház és a Publicis Groupe Hungary együttműködésében valósult meg. A darabot Sándor Júlia és Hárs Anna írta színpadra, Nagy Péter István rendezésében. A színház közleménye szerint az előadás egy olyan tanár történetét mutatja be, aki szembekerül korának ideológiájával és az oktatási rendszerrel, elveszítve állását, de talán megőrizve morális tartását.

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója szerint a pedagógusok és diákok közötti szakítás lélektani hatásairól keveset beszélnek, ezért az eseményt a téma aktualitásának erősítésére szervezték, különösen a ballagások és vizsgák időszakában. Az Istentelen ifjúság köré épült az ötlet, mivel a darabban párhuzamot fedezhetünk fel a korabeli és a mai magyar viszonyok között, legyen szó az oktatás helyzetéről, a fiatalok morális dilemmáiról vagy a tanárok megbecsültségéről.

Az utolsó osztálykirándulás célja az volt, hogy összehozza az elszakított iskolai közösségeket. Egy zártkörű díszelőadáson számos kirúgott vagy felmondott tanár vett részt, akiknek nem volt lehetőségük búcsút venni osztályaiktól. Az előadás végén a volt diákok a színpadon Presser Gábor és Adamis Anna Valaki mondja meg című dalával búcsúztak el tanáraiktól, a nézőtéren és a színészek között ülő diákok is csatlakoztak az énekléshez.

Kováts Adél elmondása szerint a tanárok előtt titokban tartották az akciót, és a Radnóti Ifjúsági Műhely munkájával évek óta támogatják a diák- és pedagógustársadalmat. A tiszteletadással a tanárok fontos munkáját kívánták fókuszba emelni, és köszönetet fejeztek ki a Tanítanék Mozgalomnak, a Publicis Groupe-nak, a 235 Productions-nak és a diákoknak a segítségért.

Az esemény az előcsarnokban folytatódott rögtönzött osztálytalálkozókkal, ahol a résztvevők hosszú hónapok után újra találkozhattak. Egy volt tanár a Radnóti Színházban eltöltött estét megrendítőnek és felemelőnek nevezte, különös tekintettel a magyar oktatás jövőjére és a diákok tekintetére.