Az ukrán gazdaság ellenállása az orosz támadásokkal szemben

A brit védelmi minisztérium legújabb hírszerzési jelentése szerint az ukrán gazdaság továbbra is rugalmasan áll ellen a több mint kétéves háborús kihívásoknak, és jelentős gazdasági növekedést mutat.

Az ukrán gazdaság a háború első évében, 2022-ben 29 százalékkal esett vissza, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint 2023-ban már 5 százalékos növekedést ért el. Az orosz támadások ellenére, amelyek az energetikai infrastruktúrát célozták meg, Ukrajna idén 3 százalékos gazdasági növekedésre számíthat.

Az infláció tekintetében az ukrán nemzeti bank csökkentette az inflációs előrejelzését 2024-re: 8,6 százalékról 8,2 százalékra. Márciusban az éves infláció mértéke 3,2 százalékra esett, ami folytatja a pénzromlás csökkenő trendjét, hiszen 2022-ben még 26 százalékos volt az infláció. Azonban várható, hogy az infláció mértéke 2024 második felében ismét növekedni fog.

A gazdasági feltételek javulása lehetővé tette az ukrán jegybank számára, hogy progresszív módon csökkentse az alapkamatot. Április végén 13,5 százalékra mérsékelte azt a márciusi 14,5 százalékról, miközben a háború kitörése óta tapasztalt eddigi csúcs 25 százalék volt.