Egymás fojtogatásából sportot készítettek az oroszok

Vik Mikheev orosz harcművész a koronavírus-járvány idején hozta létre a car-jitsu sportágat, amely a brazil jiu-jitsu alapjaira épül, de autóban zajlanak a küzdelmek, és mára már különböző bajnokságokon is megmérkőzhetnek a versenyzők.

A harcművészetek és küzdősportok terén számos lehetőség közül választhatnak az érdeklődők, többek között a boksz, a vívás, a kick-box, a karate vagy az MMA területén. Ezek a sportágak évszázadok óta léteznek, és jól ismertek a nagyközönség számára. Az új sportágak megjelenése a 21. században már ritkaságnak számít.

Vik Mikheev a járvány alatt új harcművészeti ágat alkotott meg, a car-jitsut, amely extrém körülmények között, egy autóban zajló küzdelmek formájában valósul meg. A brazil jiu-jitsu japán eredetű alapjait felhasználva hozta létre ezt a sportot.

A brazil jiu-jitsu 1920 óta létező sportág, amely Maeda Micuo dzsúdószakértő nevéhez fűződik, aki Brazíliába emigrálva terjesztette a dzsúdót. Gastao Gracie üzletember fiának, Carlonak a tanításával kezdődött, aki a tudást továbbadta családjának. A Gracie család fejlesztette tovább a dzsúdót, hogy a gyengébb fizikumú emberek is felvehessék a harcot az erősebbekkel.

A car-jitsu versenyeken az ütések és rúgások mellőzöttek, a dominancia megszerzésével lehet pontot szerezni. A versenyzők a jármű első ülésén, biztonsági övvel bekötve, térdre tett kézzel várják a jelzést, majd háromperces körökben küzdenek meg egymással.

A sportág Oroszországban kezdett elterjedni, majd az Egyesült Államokban is népszerűvé vált. Az amerikai 2023 Back That Year Up tévéműsorban Kevin Hart és Kenan Thompson is reagáltak egy meccsre. Azonban nem mindenki fogadta lelkesen a sportot, a közösségi felületeken sok értetlenkedő hozzászólás olvasható.

A car-jitsu mellett más új sportágak is megjelentek a 21. században, mint például a Magyarországról indult teqball, a socca, a loofball, a hungerball és a bossaball. Ezek a sportágak újító jellegükkel és egyedi szabályaikkal tűnnek ki.

A 21. században született sportágak közé tartozik még az earthing, a hantis, a blo-ball, a hammerfield és a knuckle racket, amelyek különböző sportok elemeit ötvözik új és izgalmas módon.

(Borítókép: Eidson és Punisher küzdelme a CarJitsu Championship során / Fotó: YouTube)