Az elmúlt évek legnagyobb napkitörését rögzítették

A NASA május 14-én rögzítette az elmúlt öt év legnagyobb napkitörését, amely egy X8,7-es erősségű fler volt, és ez mintegy 65-ször nagyobb volt, mint a múlt heti sarki fényeket okozó X2,2-es kitörés.

A Live Science beszámolója szerint a napkitöréseket egy növekvő erősségű, négy betűből álló skálán osztályozzák, ahol a B, C, M, és X kategóriák mindegyike az előzőnél tízszer erősebb kitörést jelöl, és az X kategóriához számok is társíthatók a még erősebb flerek beazonosítására.

A mostani napkitörés ugyanabból a napfoltcsoportból származik, amely a múlt hétvégi lenyűgöző sarki fényeket okozta, azonban a fler valószínűleg nem fog geomágneses vihart, és így sarki fényeket sem kiváltani, mivel a kitörésért felelős napfolt nem a Föld irányába nézett.

A Nap legutóbb 2017 szeptemberében produkált a mostaninál erősebb kitöréseket, akkor egy X11,8-as és egy X13,3-as erősségű flert figyeltek meg, amelyek között csak néhány nap telt el. Mivel a csillagunk jelenleg a legaktívabb ciklusát éli, feltételezhető, hogy a következő néhány évben még több erős napkitörésre számíthatunk.

Egy másik érdekes csillagászati felfedezésről is beszámolt a NASA: egy kicsi, hideg csillag körül keringő bolygót fedeztek fel, amely a SPECULOOS-3 b jelű égitestként került bejegyzésre. Ez a bolygó körülbelül akkora, mint a Föld, és tőlünk mintegy 55 fényévre helyezkedik el. Központi csillaga egy vörös törpe, amely a Naphoz képest igen apró és hűvös: mérete nagyjából a Jupiterével egyezik meg, hőmérséklete pedig mindössze 2600 Celsius-fok körüli. A vörös törpék hosszú élettartamukról ismertek, több mint 100 milliárd évig élhetnek, míg a Naphoz hasonló csillagok élettartama csupán 10 milliárd év. A SPECULOOS-3 b érdekessége, hogy kötött tengelyforgású, vagyis mindig ugyanaz az oldala néz csillaga felé, így egyik felén örök nappal, másikon pedig végtelen sötétség uralkodik. Emellett a planéta nagyon gyorsan kerüli meg csillagát, így egy év csupán 17 óráig tart rajta.