Újraindult az e-cégbetekintő szolgáltatás

A mai naptól ismét hozzáférhetővé vált az e-cégbetekintő szolgáltatás, amelyet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján keresztül érhetnek el az érdeklődők.

Április 25-én az Igazságügyi Minisztérium váratlanul megszüntette az elektronikus ügyintézési portálon működő cégbetekintő szolgáltatást, amely lehetővé tette, hogy bárki ingyenesen és a nap bármely szakában hozzáférjen a magyarországi gazdasági társaságok cégirataihoz. Az intézkedést azzal indokolták, hogy lejárt az OBH-val kötött megállapodás fenntartási ideje. A helyettes államtitkár szerint a cégiratok ingyenes letölthetőségét nem írja elő semmilyen jogszabály vagy kötelezettség.

A cégbetekintő rendszert 800 millió forint uniós támogatással fejlesztették ki 2009 és 2011 között, és a fenntartási időszak 2016-ban járt le. A rendszert azonban akkor nem kapcsolták le, sőt, a Covid-járvány idején, 2020 márciusától közvetlenül is hozzáférhetővé tették az Elektronikus Ügyintézési Portálon, és a keresési limitet is 5-ről 100-ra emelték.

Az OBH a szolgáltatás leállításakor jelezte, hogy tárgyal az Igazságügyi Minisztériummal (IM) a helyzet rendezéséről és a szolgáltatás más formában történő újraindításáról. Az ügyvédek körében nagy felzúdulást váltott ki a szolgáltatás megszüntetése. Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke levélben és telefonon is felhívta Tuzson Bence igazságügyi miniszter figyelmét a megszüntetés okozta nehézségekre. Havasi Dezső szerint jelentős többletmunkát okozna, ha az ügyvédeknek vissza kellene térniük a régi, személyes iratbetekintésre alapuló cégeljárási formához.

A szolgáltatás három hét szünet után újra elérhető, megújult honlappal és a belépéshez most már ügyfélkapu+ szükséges. Arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium az OBH, a MÜK vagy mások kérésére döntött-e az újraindításról, nincs információnk.