Opus Global: Új sajátrészvény-visszavásárlási program indul

Az Opus Global bejelentette, hogy június 17-től új sajátrészvény-visszavásárlási programot indít, amelynek keretében a részvényeket a piaci áron, de legfeljebb 548 forintos áron vásárolhatja vissza, a program felső korlátja pedig 2 milliárd forint.

Az Opus Global a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatásban részletezte, hogy a visszavásárlások a tőzsdén, az aktuális piaci áron történnek, azonban a részvényenkénti vételár nem haladhatja meg az 548 forintot. Ez az összeg a 2023. évi konszolidált beszámoló alapján számított, saját részvények nélküli egy részvényre jutó saját tőke értékét tükrözi. A társaság közgyűlésének felhatalmazása szerint az Opus sajátrészvény állománya nem lépheti túl az alaptőke 20 százalékát.

A cég javuló eredményességére hivatkozva indítja a visszavásárlási programot, amelynek finanszírozása a társaság készpénzállományából történik. Az Opus hangsúlyozza, hogy a júniusban kezdődő visszavásárlási program nem fogja befolyásolni a Növekedési Kötvényprogram keretében kibocsátott kötvények visszafizetési ütemezését.

Az igazgatóság döntése összecseng a társaság által 2024-ben közzétett stratégiájával. A cégcsoport a 2023-as éves jelentésével egyidejűleg ismertette első hosszútávú üzleti stratégiáját, amely a 2024-2029-es időszakra vonatkozik. A dokumentum szerint a cég 2026-ig a konszolidációra helyezi a hangsúlyt, és ígéretet tett arra, hogy a konszolidált adózott eredményének legalább 15 százalékát osztalékként fizeti ki. Ezenkívül a cég 2024 és 2026 között tervezi saját részvényeinek visszavásárlását, összesen 10 milliárd forint értékben. A 2026 utáni időszakban azonban az akvizíciók kerülnek ismét előtérbe, célul tűzve ki egy ötödik ágazat kiépítését a meglévő négy mellé.

Tavaly az Opus Global már végrehajtott egy sajátrészvény-visszavásárlást, 1 milliárd forint értékben, és 2024-ben további 2 milliárd forintnyi részvényt vásárolt meg tőzsdén kívüli aukció keretében.

Az Opus részvényeinek árfolyama az idei évben 3 százalékos csökkenést mutat.