Hol vannak most az Eurovíziós Dalfesztivál győztesei?

Május 11-én, szombaton a svájci Nemo győzelmével ért véget az idei Eurovíziós Dalfesztivál, ahol a svédországi Malmőben összesen 25 ország képviseltethette magát.

Az Eurovíziós Dalfesztivál minden évben milliókat vonz a képernyők elé, és a győzelem gyakran nemzetközi sikert jelent az előadóknak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hol vannak most és mivel foglalkoznak az elmúlt évek nyertesei.

Céline Dion (1988)

Céline Dion, aki Svájcot képviselve nyerte meg a versenyt, a 90-es évek végéig tizenhárom albumot adott ki, majd rövid szünet után 2002-ben új albummal tért vissza. 2022-ben a Stiff-person-szindrómával diagnosztizálták, ami miatt lemondta világ körüli turnéját.

Lordi (2006)

A finn Lordi együttes a mai napig aktív, és már több mint tíz nagylemezt jelentettek meg. Jelenleg az Unliving Pictour Show európai turnéjukat bonyolítják le.

Alexander Rybak (2009)

Alexander Rybak a győzelme után számos országban turnézott, és többször is részt vett a norvég eurovíziós válogatóban. 2018-ban ismét képviselte Norvégiát az Eurovíziós Dalfesztiválon, és a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor vendége volt Magyarországon.

Conchita Wurst (2014)

Conchita Wurst, aki Thomas Neuwirth néven született, az idei Eurovíziós Dalfesztiválon is színpadra lépett vendégfellépőként, és 2019-ben kettéválasztotta személyét, hogy különböző stílusokat képviseljen. Queen of Drags című műsorban zsűritagként is részt vett.

Mans Zelmerlöw (2015)

Mans Zelmerlöw a győzelme után műsorvezetőként és kommentátorként is közreműködött az Eurovíziós Dalfesztiválon. Legutóbbi nagylemezét 2019-ben adta ki, és az Álarcos énekes svéd verziójában szerepelt.

Jamala (2016)

Jamala, az első muszlim győztes, azóta is énekel, és 2022-ben a lengyel Dancing With the Starsban szerepelt. Idén Ukrajna pontszámait ismertette az Eurovíziós Dalfesztiválon, és bejelentette, hogy harmadik gyermekével várandós.

Salvador Sobral (2017)

Salvador Sobral 2017 decemberében szívátültetésen esett át, és a felépülése után visszatért a zenei életbe. 2021-ben latin Grammy-díjra jelölték, és legutóbbi albuma, a Timbre tavaly szeptemberben jelent meg.

Netta (2018)

Netta Barzilai a Toy című dalával nyert, és az Eurovíziós Dalfesztivál előtt a videóklipje már nagy nézettséget ért el. 2022-ben az izraeli X-Faktor zsűrijében segített kiválasztani az ország képviselőjét.

Duncan Laurence (2019)

Duncan Laurence győztes dala, az Arcade az egymilliárd lejátszást is elérte, és 2021-ben platinalemezt vehetett át. 2023-ban közreműködött a holland induló dalának megírásában, és második stúdióalbuma, a Skyboy megjelent.

Maneskin (2021)

Az olasz Maneskin együttes a győzelem után világ körüli turnéra indult, és már több fesztivál is bejelentette, hogy a zenekar fellép majd náluk.