Az amerikai haditengerészet úszó mólója hamarosan Gázában

Az Egyesült Államok haditengerészete egy úszó mólót telepít Gázába, amelynek célja a humanitárius segélyek tengeri úton történő szállításának megkönnyítése. A móló Asdód kikötőjéből indult útnak, és a következő napokban kezdi meg működését.

Egy amerikai védelmi tisztségviselő szerint a móló, amely a segélyek Gázai övezetbe történő szállítását fogja lehetővé tenni, már úton van Asdód kikötőjéből Gáza felé. A mólót és a hozzá tartozó katonai hajókat biztonsági aggályok és kedvezőtlen tengeri viszonyok miatt több napig akadályozták, de a Pentagon sajtószóvivője, Pat Ryder vezérőrnagy szerint hamarosan működésbe kell lépnie. Az asdódi kikötő és a gázai elosztóhely közötti távolság körülbelül 50 kilométer.

A Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS) rendszer, amely az úszó mólóból és egy gátból áll, a segélyszállítmányok gázai elosztóhelyre való szállítását teszi lehetővé. Az Egyesült Királyság már elindította az első humanitárius segélyszállítmányt Ciprusról Gázába, amely 8400 ideiglenes menedékhelyet tartalmaz, és az amerikai segélyek is már a kirakodásra várnak.

Az Egyesült Királyság tervei szerint kezdetben naponta 90 teherautónyi segély érkezhet Gázába ezen az úton, amit később napi 150 teherautónyira terveznek növelni. Brad Cooper altábornagy kiemelte, hogy a móló nem helyettesíti a szárazföldi utakat, mint például a nemrég újranyitott kerem salomi átkelőt, és nem lesz amerikai katonai jelenlét a Gázai övezetben. Az ENSZ és a Világélelmezési Program fogja szétosztani a segélyeket a területen.

Ryder megerősítette, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket tettek a JLOTS működőképességének biztosítása érdekében. A projekt első három hónapja várhatóan mintegy 320 millió dollárba kerül. Cooper és Dan Dieckhaus is hangsúlyozták a biztonság fontosságát, és azt, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a térségben uralkodó helyzetet, hogy garantálják mindazok biztonságát, akik részt vesznek a humanitárius misszióban.

Az amerikai haditengerészet legutóbbi hasonló művelete éles körülmények között Haitin történt.