Az EU szigorítana az orosz gázon, Magyarország vétóval fenyeget

Az Európai Unió újabb szankciókat tervez bevezetni az orosz gázszektorra, amelyek az orosz cseppfolyósított gáz (LNG) újraexportálását és az uniós részvételt az orosz LNG-projektekben korlátoznák. Magyarország azonban vétóval fenyeget, mivel attól tart, hogy az intézkedések energiaár-emelkedést okozhatnak Európában.

Az Európai Bizottság az orosz szén és olaj után most az orosz gázra is szankciókat vetne ki. A tervezett intézkedések nem korlátoznák az importot, de a már behozott LNG újraexportálását és az uniós országok jövőbeni LNG-projektekben való részvételét Oroszországban tiltanák. A Bizottság szerint ezek az intézkedések korlátoznák az orosz LNG-kapacitás terjedését és így Oroszország bevételeit is.

Az EU az orosz-ukrán háború kitörése óta eltelt bő két évben összesen 13 szankciós csomaggal sújtotta az orosz gazdaságot, ezen belül az energetikai szektort is. Előbb az orosz szén importját tiltotta be, majd az orosz olaj behozatalát is jelentősen korlátozta.

A Politico információi szerint a készülő 14. szankciós csomag keretében az EU az orosz LNG-re vonatkozó büntetőintézkedéseket tervezi. A magyar kormány azonban komoly fenntartásait fejezte ki a javaslattal kapcsolatban, és jelezte, hogy blokkolni fog minden olyan büntetőintézkedést, amely az energiaárak emelkedéséhez vezetne.

Az EU csökkentené az orosz gázfüggőséget, Magyarország kitart mellette

Az EU az elmúlt években törekedett az orosz gázfüggőség felszámolására vagy csökkentésére, és ezt a célkitűzést már el is érte: a vezetéken érkező orosz gáz mennyisége drasztikusan csökkent. Míg 2021-ben még több mint 40 százalékot tett ki az orosz gáz az uniós vezetékes gázimportban, addig 2023-ban már csak mintegy 8 százalékot.

A kieső gázt főleg megbízható partnerektől importált LNG-vel pótolták, és tavaly Norvégia vált az európai gázimport első számú forrásává, megelőzve az Egyesült Államokat. Oroszország már csak ezután következik az importőrök sorában.

Magyarország azonban továbbra is kitart az orosz gáz mellett, és a háború kirobbanása után is jelentős mennyiségben importálta azt. Emiatt 2022 végén Magyarország volt az orosz vezetékes földgáz legnagyobb európai felhasználója, és az uniós orosz gázimportból való részesedése a háború előtti 3-5 százalékról 30 százalék fölé nőtt.