Az ESG hatása az ingatlanpiacra

Az ingatlanpiacot alapjaiban változtatja meg az ESG, azaz a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok előtérbe kerülése. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség már nem csupán egy plusz pont a vállalatok számára, hanem egyre inkább alapvető követelménnyé válik, amely a finanszírozástól kezdve az üzemeltetésen át az ingatlanfejlesztésig minden területet érint. Magyarországon az új ESG-törvény évről évre bővülő vállalati kört kötelez fenntarthatósági jelentéstételre és ESG-beszámolóra, ami közvetett és közvetlen módon is hatással lesz az ingatlanpiaci szereplőkre.

Az ESG előírásoknak való megfelelés a teljes ingatlanpiacot nyomás alá helyezi, és új dimenziókat hoz a döntéshozatali folyamatokba. A bankok és befektetők finanszírozási stratégiájától kezdve az irodaház tulajdonos-bérlő kapcsolaton át, egészen a kivitelezők megválasztásáig minden területen érvényesülnie kell ezeknek az új szempontoknak. A Property X élménykonferencia második napján, május 30-án, az ESG-szempontok és az ingatlanpiac ESG-érettsége kerül majd terítékre, ahol a befektetésekben és az ingatlanértékelésben bekövetkezett változásokat is megvizsgálják.

Az ingatlanfejlesztők, finanszírozók, portfólió- és eszközkezelők, tulajdonosok, befektetők és üzemeltetők folyamatosan egymásra vannak utalva az ESG-előírások kezelésében és megvalósításában. A pénzügyi intézmények már megtapasztalhatták, hogy az EU Taxonómia alapján milyen átvilágítási folyamatokon kell átesniük, és hogyan kell a "zöldebb" termékeket előnyben részesíteniük a hitelezésnél. A fejlesztőknek és tulajdonosoknak is alkalmazkodniuk kell, hiszen a LEED, BREEAM vagy WELL tanúsítványok már nem csak a bérlőknek fontosak, hanem a finanszírozás szempontjából is jelentőséggel bírnak.

A modern és energiahatékony ingatlanok a bérlők számára is vonzóbbak, hiszen az energiaválság és a szén-dioxid-kibocsátás jelentőségének növekedése miatt egyre fontosabbá válik az üzemeltetési költségek minimalizálása. Az üzemeltetés területén az adatgyűjtés és -elemzés kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az energiahasználathoz kapcsolódó minden adat az üzemeltetésen múlik.

A befektetési szempontból az ESG-előírások éles választóvonalat húznak az ingatlaneszközök között, ahol az "ESG-kompatibilis" és a "nem ESG-kompatibilis" ingatlanok között kell dönteniük a befektetőknek. A magas minőségű, fenntartható ingatlanok beruházási költségei és a hozamszintek kérdése is fontos téma lesz a május 30-i ESG Forumon, amely a Property X élménykonferencia részeként kerül megrendezésre.