Ausztria magyar bírót jelöl az Emberi Jogok Európai Bíróságára

Ausztria Jakab Andrást jelöli a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) új tagjának, aki a szeptemberben lejáró Gabriele Kucsko-Stadlmayer mandátumát veszi át.

A Die Presse beszámolója szerint minden tagállam egy bírót delegálhat a testületbe. Jakab, aki alkotmány- és közigazgatási jogot oktat a salzburgi egyetemen, Ausztria jelöltje lesz az EJEB-ben, amint Gabriele Kucsko-Stadlmayer mandátuma lejár szeptemberben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja ki a bírókat kilencéves, nem megújítható időtartamra. A jelöltek listáját az egyes államok állítják össze, és a jelöltek közül három kerül a végleges listára. A jelölésnél nem szükséges az állampolgárság megléte, így Jakab Andrást is beválaszthatják, annak ellenére, hogy magyar állampolgár.

Magyarországot jelenleg Paczolay Péter képviseli az EJEB-ben. Korábban ezt a pozíciót Sajó András töltötte be 2008-tól, akit 2015-ben az EJEB elnökhelyettesének is megválasztottak. Még korábban, 1991 és 2008 között Baka András volt Magyarország képviselője a testületben.