József Attila ismeretlen kéziratának árverése

A Központi Antikvárium júniusi árverésén kerül kalapács alá József Attila A kanász című versének 1932-ben írt kézirata, melynek kezdőárát tízmillió forintra taksálják.

A budapesti Központi Antikvárium júniusi árverésén egy különleges tétel is megjelenik: József Attila A kanász című versének 1932-ben született kézirata, mely eddig ismeretlen volt a szakértők előtt. A kézirat egy jegyzetfüzetből kitépett lap, amelynek többi részét a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzik, de ez a lap hiányzott onnan.

A dokumentumot valószínűleg 1932 közepén írta a költő, és a Külvárosi éj című kötet verseinek tisztázatai között található. A kéziratot József Attila Bálint Jenő nevelt lányának adhatta ajándékba, aki művészeti körökben ismert szaktekintély volt, és számos magyar és külföldi művészről írt könyveket. Bálint Jenő lánya gyakran kísérhette apját írók, költők, színészek társaságába, és gyűjteményéből került elő a most árverésre bocsátott kézirat mellett Babits Mihály és Karinthy Frigyes feljegyzései is.

Az 1932-es év második fele kiemelkedően fontos időszak volt József Attila életében, amint azt a Központi Antikvárium katalógusa is megemlíti. Szeptemberben folytatódott az 1931 óta húzódó per a Döntsd a tőkét, ne siránkozz kötet ügyében, október 6-án pedig Babits Mihálynak küldte verseit, akivel korábban konfliktusba került. Október 16-án jelent meg a Külvárosi éj kötet, tehát a kéziratot a kötet megjelenése után tépte ki a füzetből és írta alá a költő. A Központi Antikvárium júniusi licitjén tízmillió forint kikiáltási árról indul majd a kézirat. Nemrég egy aukción közel kétmillió forintért kelt el József Attila hibásan dedikált kötete.