Amerika mégis megveheti a TikTokot?

Frank McCourt amerikai ingatlanmágnás konzorciumot hozhat létre a TikTok megvásárlására, amely elemzők szerint 35–40 milliárd dollár körüli értékkel bír. A közösségi médiás platformot be akarják tiltani az Egyesült Államokban, hacsak nem adja el a tulajdonos ByteDance amerikaiknak – amely jelenleg egyáltalán nem áll szándékában.

Frank McCourt, az internet fejlesztésére törekvő amerikai üzletember és ingatlanmágnás bejelentette, hogy konzorciumot tervez létrehozni a TikTok eszközeinek megvásárlására az Egyesült Államokban. A Bloomberg szerint a Los Angeles Dodgers baseballcsapat korábbi tulajdonosa és a McCourt Global befektetési cég vezérigazgatója valószínűleg ajánlatot tesz a platformra, amely a kínai ByteDance Ltd. tulajdonában van. McCourt a Project Liberty nevű kezdeményezésén keresztül azt reméli, hogy megszerzi a TikTokot, és átalakítja azt valami kevésbé addiktívvá, privátabbá és kevésbé kizsákmányolóvá.

A TikTok amerikai értékét a Bloomberg Intelligence elemzői 35–40 milliárd dollárra becsülik. Joe Biden amerikai elnök döntése, amely arra kényszeríti a TikTok kínai anyavállalatát, hogy adja el az alkalmazást az Egyesült Államokban, vagy tilalom alá kerüljön, több szereplőt is arra ösztönzött, hogy megvitassák a lehetséges ajánlatokat. Márciusban a képviselőház elfogadott egy törvényjavaslatot, amely betilthatja a TikTokot az Egyesült Államokban, ha az nem válik le pekingi székhelyű anyavállalatáról, a ByteDance-től.

Steve Mnuchin volt amerikai pénzügyminiszter és Eric Schmidt, a Google korábbi vezetője is érdeklődésüket fejezték ki az alkalmazás iránt. A ByteDance azonban, amely bíróságon támadja meg az amerikai törvényt, azt mondta, hogy nem áll szándékában eladni az eszközt. A TikTok tulajdonosa inkább leállítja az alkalmazást, minthogy eladja azt, ha a vállalat minden jogi lehetőséget kimerített a platformot az amerikai alkalmazásboltokból kitiltó jogszabály ellen.

McCourt, aki 2012-ben mintegy 2 milliárd dollárért adta el a Dodgerst, a Project Liberty nevű kezdeményezéssel próbálja újra „feltalálni” a közösségi médiát. A 2021-ben nyilvánosan bejelentett csoport célja, hogy felvegye a harcot a Meta Platforms Inc. és más internetes óriások ellen. McCourt idén 500 millió dollárt különített el a kezdeményezésre. A Project Liberty honlapja szerint „technológusok, akadémikusok, politikai döntéshozók és polgárok ökoszisztémája, akik elkötelezettek egy jobb internet kiépítése mellett”.

McCourt szerint hihetetlen lehetőségnek látja ezt a potenciális felvásárlást, hogy katalizáljon egy alternatívát a jelenlegi technológiai modellel szemben, amely gyarmatosította az internetet. A cél az, hogy a TikTok nyílt forráskódú protokollra álljon át, és az amerikai felhasználók nagyobb kontrollt kapjanak az információik felett. A milliárdos üzletember a The New York Timesnak nyilatkozva kifejtette, hogy nem akarja az algoritmust, mert egy más architektúráról beszélünk, egy másfajta gondolkodásmódról az internetről és annak működéséről.

A TikTok és a kínai ByteDance cég idén 7 millió dollárt költött arra, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az amerikai kormány betiltsa a közösségi hálózatot az országban. Az alkalmazást az Egyesült Államok teljes lakosságának csaknem fele használja, és ha hirtelen eltűnne, az szomorú nap lenne az Egyesült Államok nagyra becsült Első Kiegészítése számára. A törvényjavaslattal szemben máris rengeteg ellenérzés érkezett, számos kritikus szerint a kényszerértékesítés inkább a cenzúráról szól, semmint a kormány Kínával és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos megfontolásairól.

McCourt már tárgyalt a TikTok megvásárlásához szükséges pénz előteremtéséről a Guggenheim Securities befektetési bankkal és a Kirkland & Ellis ügyvédi iroda jogi tanácsadóival. Az NY Times beszámolója szerint köztük van Jonathan Haidt, A szorongó generáció című könyv szerzője, amely arról szól, hogy az okostelefonok hogyan befolyásolják a serdülők mentális egészségét.

McCourt ingatlanpiaci tevékenysége mellett többek között azzal vált ismertté, hogy keresztes hadjáratot indított az internet átalakításáért és a felhasználói adatok feletti ellenőrzés visszaszerzéséért az olyan technológiai óriásoktól, mint a Facebook és a TikTok. A Project Liberty éppen ezekre az erőfeszítésekre összpontosít.

„Ez nagyszerű lehetőségnek tűnt, hogy ténylegesen alternatívát teremtsünk a jelenlegi internetnek, amelyet a nagy platformok, köztük a TikTok gyarmatosítottak” – jelentette ki McCourt egy alkalommal. A Semafor oknyomozó és elemző portálnak pedig kijelentette: „A TikTok az internet legjobb és legrosszabb oldalát mutatja be. Összeköt 170 millió embert [az USA-ban], és lehetővé teszi számukra, hogy kreatívak legyenek, dolgokat építsenek, élvezzenek és csináljanak. Másrészt viszont nem igazán részesülnek a létrehozott értékből, az adataikat pedig elkaparják, ellopják és Kínába szállítják."