Aggódik Amerika: lehet, hogy most már túl késő megállítani az oroszokat

A Fehér Ház aggódik amiatt, hogy az orosz haderő túlságosan nagy ütemben tör előre Ukrajnában, még most is, hogy elkezdtek ismét érkezni az országba a nyugati fegyverszállítmányok - számolt be a New York Times.

Körülbelül másfél évvel ezelőtt a Fehér Ház és a Pentagon képviselői még az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg teljes összeomlását várták, mára a helyzet nagyon megváltozott. Az elmúlt néhány hónap során lassú, de biztos orosz előrenyomulás volt megfigyelhető, ráadásul az orosz haderő fejlesztett pár kifejezetten hatékony fegyvert is az amerikai technikai eszközök ellen.

Amerikai tisztviselők most abban reménykednek, hogy az új fegyverek érkezésének köszönhetően fordítani lehet a helyzeten, de elismerik, hogy túl sokat késlekedtek az újabb, 61 milliárd dolláros fegyvercsomag kongresszusi jóváhagyásával. Az ukrán haderő légvédelmi rendszerek, tüzérségi lőszer és emberállomány tekintetében továbbra is hátrányban van az orosz haderőhöz képest. Michael Kofman, a Carnegie Endowment for International Peace Oroszország-szakértője szerint ez az év jelentheti a legjobb lehetőséget Oroszországnak arra, hogy kihasználja stratégiai előnyeit, ez pedig akár a konfliktus befagyasztásához, vagy egy kedvezőtlen tárgyalásos lezáráshoz vezethet.

Az Egyesült Államok igyekszik megerősíteni Ukrajnát technológiai téren annak érdekében, hogy ellensúlyozni tudja az orosz haderő fölényét bizonyos eszközökben és létszámban. A legfőbb aggodalom az Egyesült Államok részéről viszont továbbra is az, hogy Oroszország képes lesz hosszabb távon pótolni a háború első 27 hónapjában megsemmisített fegyvereket, ez pedig nem csupán Ukrajna legyőzéséhez vezethet, hanem egész Európa biztonságára veszélyt jelent.

Az amerikai hírszerzési igazgató, Avril Haines szerint Oroszország továbbra is jelentős fenyegetést jelent az amerikai választásokra, célja az amerikai intézményekbe vetett bizalom aláásása, a társadalmi megosztottság súlyosbítása és az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megingatása. Ezen kívül a Kiber- és Infrastruktúrabiztonsági Ügynökség igazgatója, Jen Easterly hozzátette, hogy a választási dolgozók elleni támadások, mint az erőszakkal való fenyegetések és a zaklatások jelentik a legnagyobb kockázatot, amelyek gyakran a 2020-as, választási csalást hirdető hamis narratívákból táplálkoznak, de a szövetségi kormányzat választások védelmére irányuló képességei erősödtek az elmúlt években. A mesterséges intelligencia és más vadonatúj technológiák megsokszorozták a választási dolgozók elleni fenyegetéseket, ami további aggodalomra ad okot.